Musaca. Reţetă tradiţională grecească

musaca traditionala greceasca jpeg

Musacaua este pentru greci ceea ce este lasagna pentru italieni. Este acel preparat pe care trebuie să-l încerci de mai multe ori în viaţă. Această musaca preparată după o reţetă tradiţională grecească este făcută din straturi de vinete cu carne de vită în sos bogat de roşii, şi pe deasupra cu sos bechamel. Ce ţi-ai putea dori mai mult de la o mâncare „de casă“?

Musaca. Reţetă tradiţională grecească - Ingrediente (6 porţii)

2 vinete mari, tăiate în felii groase de 1 cm 2 linguri ulei de măsline (pentru vinete) 1 lingură ulei de măsline (pentru umplutură) 1 ceapă tocată 2 căţei de usturoi, pisaţi 700 g carne de vită tocată 400 g roşii tocate 3 linguri pastă de tomate 1 cană supă de vită 1½ linguriţă zahăr 2 linguriţe oregano uscat ¾ linguriţă sare

4 linguri unt

5 linguri făină

3 cană lapte

¼ linguriţă nucşoară

½ cană parmezan răzuit

1 ou + 1 gălbenuş

sare

piper

⅓ cană pesmet

Musaca. Reţetă tradiţională grecească - Mod de preparare

Presară sare peste feliile de vinete şi pune-le într-o strecurătoare. Laşi să „transpire“ 30 de minute şi apoi le tamponezi cu şervete de hârtie. Încingi cuptorul la 200 grade C. Pui feliile de vinete pe fundul a două tăvi, le ungi cu ulei de măsline şi le laşi la copt 10 minute sau până se înmoaie. dai la o parte şi lasşi să se răcească.

Încingi ulei de măsline într-o tigaie la flacără medie şi căleşti usturoiul şi ceapa pentru 3 minute. Adaugi carnea tocată şi laşi pe foc, amestecând cu o lingură de lemn. Adaugi restul de ingrediente şi laşi să fiarbă, apoi acoperi cu un capac, dai focul mai încet şi mai laşi 15 minute.

Pentru sosul bechamel, topeşti untul într-o tigaie la flacără medie. Adaugi făina şi laşi pe foc 1 minut şi amesteci încontinuu. Adaugi 1 cană de lapte şi amesteci. Se va îngroşa destul de repede, apoi adaugi restul de lapte. Amesteci şi laşi pe foc până se îngroaşă compoziţia. Dai la o parte de pe foc şi încorporezi şi brânza. laşi să se răcească 5 minute, apoi amesteci cu ouăle. Adaugi şi piper după gust.

Pui jumătate din cantitatea de vinetepe fundul tăvii, torni întreaga compoziţie cu carne. Apoi, aşezi pe deasupra restul de vinete, peste care torni sosul bechamel. Presari pesmetul pe deasupra şi coci 30-40 de minute ori până devine arămie. Laşi deoparte 10 minute înainte de a servi.

sursa: http://www.recipetineats.com