Pizza Margherita: reţeta napoletană
Născută pe tărâmuri italiene, pizza a intrat în patrimoniul gastronomic universal şi o întâlneşti peste tot prin lume. De la mic la mare, toată lumea iubeşte acest preparat. Pizza Margheritta este, probabil, cea mai cunoscută dintre ele. Atât de simplă, de proaspătă, dar mai ales savuroasă.
Făina este cel mai important ingredient pentru reuşita blatului de pizza. Nu alege niciodată făina de tip 000, pentru prăjituri, ci pe cea cu granulaţie mai mare, tip 650, folosită în panificaţie. Făina tip 650 este cel mai puţin rafinată şi are cele mai multe proprietăţi nutritive. De asemenea, acest tip de făină are o cantitate mai mare de proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului, prin urmare, e ideală pentru aluaturi elastice, precum cel de pizza.
Ingrediente
Pentru blat:
500 g făină (granulaţie 650)
300 ml apă
15 g drojdie proaspătă
10 g sare
Pentru topping:
200 g piure de roşii din conservă
400 g mozzarella
2-3 linguri ulei de măsline
frunze de busuioc
sare
piper
Pui făina într-un bol, presari sarea, fărâmiţezi drojdia şi torni apa. Începi să omogenizezi aluatul, apoi îl frămânţi pe masa de lucru presărată cu puţină făină până devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini. Îl pui într-un bol, îl acoperi şi îl laşi la dospit până îşi dublează volumul.
Împarţi aluatul în 2 bile egale şi le întinzi cu mâinile, dinspre centru spre margini, rotindu-le constant. Laşi marginile puţin mai groase,
pentru a împiedica toppingurile să curgă.
Preîncălzeşti cuptorul la 250 °C. Ungi fiecare blat cu sos de roşii şi adaugi mozzarella ruptă bucăţi. Condimentezi cu sare şi piper, după gust şi stropeşti pizza cu ulei de măsline. Pui pizza în tăvi şi dai la cuptor 10-12 minute, până se coace aluatul şi se topeşte mozzarella. Scoţi pizza din cuptor, presari busuioc verde, apoi o serveşti.
FOTO Shutterstock