Plăcintă cu varză

Iarna, varza murată este alimentul ideal, pentru că este plină de vitamine, probiotice şi, mai ales, gustoasă. Această plăcintă poate fi făcută atât cu varză acră, cât şi cu varză dulce. Oricum ar fi, e delicioasă!
450-500 g făină albă
15 linguri ulei
15 linguri apă minerală
1 plic praf de copt
1 praf de sare
500 g varză proaspătă sau murată
2 morcovi
1 ceapă albă
1 lingură sos de roşii
3 linguri ulei vegetal
1 linguriţă cimbru uscat
sare
piper
Într-un bol adânc, cerni făina şi adaugi uleiul, apa minerală, praful de copt şi sarea. Frămânţi aluatul până se dezlipeşte de mâini, acoperi bolul şi dai deoparte.
Între timp, încingi uleiul într-o tigaie adâncă şi sotezi ceapa tocată mărunt până devine sticloasă. Adaugi varza tocată fideluţă (dacă e murată, o scurgi bine) şi morcovii tăiaţi julien, sosul de roşii, cimbrul, asezonezi cu sare şi piper după gust şi mai laşi la foc mediu până ce legumele s-au înmuiat şi zeama a scăzut. Dai tigaia deoparte.
Împarţi bila de aluat în două părţi egale şi întinzi din fiecare câte o foaie. Ungi o tavă rotundă cu puţin ulei şi aşezi prima foaie de aluat, tapetând şi pereţii. Pui compoziţia de varză şi adaugi de-a lungul şi de-a latul fâşii din a doua foaie de aluat. Ungi cu ou bătut şi dai tava la cuptorul preîncălzit la 180 °C, 35-45 de minute, până se rumeneşte frumos. Decorezi plăcinta după imaginaţie.
FOTO Shutterstock