Plăcintă de ceapă

placinta de ceapa jpeg

Sezonul răcelilor, infecţiilor şi bacteriilor a început, aşa că trebuie să ne protejăm cu tot ce avem la îndemână. Se ştie din timpuri străvechi că două dintre cele mai eficiente tratamente naturale pentru prevenirea răcelilor şi a altor boli sunt mâncărurile cu ceapă şi usturoi. Aşadar, v-am pregătit azi o reţetă excelentă de plăcintă de ceapă, un minunat mic dejun sau degustare peste zi.

Ingrediente Plăcintă de ceapă:

Pentru aluat:

  • 500 de grame de făină
  • 25 de grame de drojdie proaspătă
  • 200 de grame de smântână grasă, cremoasă, la temperatura camerei
  • 50 de ml lapte cald
  • 75 de grame de unt
  • 2 ouă
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură:

  • 8 cepe potrivite
  • Sare
  • Piper
  • Ulei

Mod de preparare Plăcintă de ceapă:

Pentru aluat se pune întâi drojdia cu puţin zahăr şi jumătate de cană de lapte cald la dizolvat. Se adaugă câteva linguri de făină, se acoperă şi se lasă la crescut. Apoi, se pun într-un castron mare smântâna, untul topit şi răcorit, făina cernută, sarea, ouăle, restul de lapte şi drojdia. Se frământă bine un aluat nelipicios şi elastic.

Aluatul se pune într-un bol, se unge cu puţin ulei, se acoperă şi se pun la loc cald până îşi dublează volumul. Apoi, se trece la prepararea umpluturii pentru plăcinta de ceapă.

Cepele se curăţă, se spală şi se taie solzişori (juliene) cât mai subţiri. Apoi, se pune o tigaie pe foc cu ulei la încins. Se pune şi ceapa pentru călit, atât cât să fie moale şi dulceagă, în niciun caz să fie arsă. Se presară sare şi piper proaspăt şi se amestecă mereu.

Este bine ca umplutura să se lase la răcit înainte de a fi adăugată aluatului. Aluatul se scoate pe planul de lucru uns cu puţin ulei, se întinde, se taie pătrate cât doriţi de mari. Acestea se umplu cu ceapă şi se leagă în aşa fel încât să arate ca nişte poale-n brâu. De altfel, forma plăcintei se face după bunul plac.

Această plăcintă cu gust de unt şi ceapă, piperată şi foarte moale, poate fi savurată cu o cană de iaurt la micul dejun sau prânz. Poftă bună!