Plăcintă ţigănească cu telemea

Acest preparat abundă într-o umplutură delicioasă, cu multă telemea, smântână şi multe ouă. Plăcinta este foarte bună şi caldă, şi rece şi poate constitui chiar o masă în sine.
Ingrediente
600g făină albă
8 ouă
1 kg telemea sărată, după preferinţă
150 g smântână fermentată
300 ml apă
2 linguri ulei
25 g drojdie proaspătă
1 praf de sare
100 g unt
1 ou, pentru uns
Într-un bol, cerni făina, adaugi drojdia sfărâmată şi sarea, apoi torni apa călduţă şi uleiul. Frămânţi aluatul până nu se mai lipeşte de mâini, acoperi bolul şi dai deoparte, la dospit, aproximativ o oră şi jumătate. În alt vas, fărâmiţezi brânza, adaugi ouăle bătute cu smântâna şi amesteci până la omogenizare.
Tai aluatul în 2 părţi egale, întinzi prima foaie de aluat cu grosimea de 5 mm, o transferi într-o tavă unsă cu unt, apoi ungi şi foaia cu unt topit. Pui umplutura, apoi aşezi a doua foaie. O ungi cu unt, apoi cu ou bătut şi dai tava la cuptorul preîncălzit la 180 °C, 40-50 de minute, până se rumeneşte. Serveşti plăcinta caldă şi o decorezi după imaginaţie.
FOTO Shutterstock