Plăcintă ţigănească cu telemea

1 shutterstock 1350737432 jpg jpeg

Acest preparat abundă într-o umplutură delicioasă, cu multă telemea, smântână şi multe ouă. Plăcinta este foarte bună şi caldă, şi rece şi poate constitui chiar o masă în sine.

Ingrediente

600g făină albă

8 ouă

1 kg telemea sărată, după preferinţă

150 g smântână fermentată

300 ml apă

2 linguri ulei

25 g drojdie proaspătă

1 praf de sare

100 g unt

1 ou, pentru uns 

Într-un bol, cerni făina, adaugi drojdia sfărâmată şi sarea, apoi torni apa călduţă şi uleiul. Frămânţi aluatul până nu se mai lipeşte de mâini, acoperi bolul şi dai deoparte, la dospit, aproximativ o oră şi jumătate. În alt vas, fărâmiţezi brânza, adaugi ouăle bătute cu smântâna şi amesteci până la omogenizare.

Tai aluatul în 2 părţi egale, întinzi prima foaie de aluat cu grosimea de 5 mm, o transferi într-o tavă unsă cu unt, apoi ungi şi foaia cu unt topit. Pui umplutura, apoi aşezi a doua foaie. O ungi cu unt, apoi cu ou bătut şi dai tava la cuptorul preîncălzit la 180 °C, 40-50 de minute, până se rumeneşte. Serveşti plăcinta caldă şi o decorezi după imaginaţie. 

FOTO Shutterstock