Prăjitură cu mac şi stafide

prajitura mac stafide jpeg

Dacă o prepari aşa cum trebuie, prăjitura cu mac şi stafide este delicioasă. Iar noi îşi oferim această reţetă, tocmai pentru că ştim că rezultatul este exact acela la care te şi aştepţi.

Prăjitură cu mac şi stafide - Ingrediente

Pentru aluat 300 g făină 150 g unt 1 lingură smântână 1 albuş un praf de sare

250 g mac

150 ml lapte

150 g zahăr

100 g stafide înmuiate

1 linguriţă scorţişoară măcinată

coaja rasă de la o lămâie

3 linguri gem de afine

1 gălbenuş pentru uns deasupra

Prăjitură cu mac şi stafide - Mod de preparare

Se amestecă făina cu untul, se adaugă albuşul bătut uşor, smântâna, un praf de sare şi se prepară un aluat. Se acoperă cu o folie de aluminiu şi se lasă la frigider 30 de minute.

Între timp, se macină un pic seminţele de mac şi se fierb în lapte 10 minute. Se lasă la răcit. Când este aproape răcorit, se amestecă cu zahăr, scorţişoară, stafide şi coajă de lămâie rasă. Aluatul se împarte în 5 părţi egale. Din fiecare bucată de aluat se întinde câte o foaie de mărimea tăvii în care se va coace plăcinta.

Se aşază prima foaie în tavă, se unge cu gem de afine, se acoperă cu cea de a doua foaie de aluat peste care se întinde 1/3 din compoziţia de mac şi se continuă cu încă două foi de aluat şi restul umpluturii. Ultima foaie de aluat se taie în fâşii late de 1-2 cm, din care se face un grilaj care se aşază deasupra plăcintei. Se unge cu gălbenuşul bătut cu o linguriţă de apă şi se coace aproximativ 40 de minute, la foc potrivit. Vei obţine o prăjitură cu mac şi stafide cu acea aromă inconfundabilă „de acasă“.