Prăjitură cu mere. Reţetă irlandeză

prajitura cu mere reteta irlandeza jpeg

Irlandezii din întreaga lume sărbătoresc azi Saint Patrick's Day, zi pe care încercăm şi noi să o celebrăm prin prepararea unei prăjituri cu mere, după o delicioasă reţetă irlandeză.Este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le prepară irlandezii. Este atât de moale şi de cremoasă! Iar merele...ei bine, merele îşi păstrează şi aroma, şi forma chiar şi consistenţa în această prăjitură.

Prăjitură cu mere. Reţetă irlandeză - Ingrediente

3 căni făină 2 linguriţe praf de copt sare ¼ linguriţă, cuişoare măcinate ¼ linguriţă nucşoară măcinată 200 g unt ¾ cană zahăr 4 mere 2 ouă ¾ cană lapte 2 linguri zahăr pentru topping

Pentru sos

6 gălbenuşuri

6 linguri zahăr

1½ cană lapte

1½ linguriţă esenţă de vanilie

Prăjitură cu mere. Reţetă irlandeză - Mod de preparare

Ungi o tavă rotundă cu puţină grăsime. Încingi cuptorul. Cerni făina, cu tot cu praful de copt, cuişoarele şi nucşoara într-un vas mare. Asigură-te că bolul este larg pentru a permite şi merele să fie încorporate.

Amesteci untul cu făina cu mâinile, până când obţii o compoziţie sfărâmicioasă. Adaugi 3/4 de cană de zahăr şi amesteci. Cureţi merele de coajă şi le tai în forme egale, cam cât vrei tu de mari.

Încorporezi merele în amestecul de făină şi le amesteci. Într-un bol separat, baţi ouăle cu laptele. Torni apoi peste amestecul de făină şi mere şi amesteci cu o spatulă mare până se combină bine. Aluatul va fi gros, asemănător celui de gogoşi.

Laşi la cuptor 45-50 de minute. Testezi cu scobitoarea pentru a vedea dacă este făcută. Părjitura trebuie să fie galben-arămie. Serveşti feliile de prăjitură cu sos pe care îl prepari astfel (sosul nu va fi gros, ca o budincă, mai degrabă lichid):

Pui gălbenuşurile într-un vas şi le amesteci până nu mai sunt foarte galbene, cam 2-3 minute. Pui laptele într-o tigaie de mărime medie şi aduci la punctul de fierbere. Uşor, încorporezi laptele cald în amestecul de ouă cu zahăr. Transferi amestecul în tigaie şi amesteci la foc mediu până când se mai îngroaşă sosul, cam 4 minute. Ar trebui să fie destul de gros cât să îmbrace dosul unei linguri. Pui şi esenţa de vanilie. Serveşti cald peste prăjitură.

sursa: http://thekitchenmccabe.com