Prăjitură cu vanilie şi nuci FOTO

Gustoase şi de sezon, nucile se regăsesc într-o gamă largă de preparate culinare, de la mâncăruri rafinate la prăjituri. De aceea, ţi-am pregătit un desert cu nuci, numai bun de savurat în zilele răcoroase de toamnă. Pentru ca nucile să nu capete gust şi miros neplăcute, păstrează-le în locuri reci, aerisite şi uscate. Când cumperi nuci, alege-le doar pe cele în coajă, pentru că altfel există riscul să fie mucegăite sau râncede cele descojite.
Ingrediente (1 tavă)
Pentru blat 2 ouă 200 g zahăr 200 g unt 600 g făină 1 vârf de cuţit bicarbonat de sodiu 1 linguriţă oţet 200 ml lapte călduţ 100 ml ulei 1 praf sare
200 g zahăr
150 g mieji de nuci zdrobiţi
100 ml ulei
1 plic budincă de vanilie
200 g dulceaţă zmeură
Mod de preparare
Într-un vas încăpător, pui făina cernută şi zahărul. Torni, în fir subţire, laptele călduţ, amesteci şi pui sarea, uleiul şi ouăle. Într-un bol, stingi bicarbonatul cu oţet şi-l adaugi în compoziţie. Topeşti untul şi-l torni în aluat. Răstorni aluatul într-o tavă tapetată.

Separat, prepari crema de nucă. Topeşti zahărul, adaugi miejii de nuci, amesteci bine şi iei de pe foc. Torni uleiul şi omogenizezi bine ingredientele.

Torni peste aluat crema de nucă. Dai tava la cuptorul încins 30-40 de minute sau până când trece testul scobitorii. Între timp, prepari budinca de vanilie conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Scoţi blatul din cuptor şi-l tai în două foi, pe lungimea lui. Le ungi cu dulceaţă de zmeură, pe partea albă, cu miez. Fii atentă, foaia cu crusta de caramel şi nuci trebuie pusă deasupra!

Cu un poş, întinzi budinca de vanilie pe foaia de dedesubt şi pui deasupra a doua foaie unsă pe interior cu dulceaţă. Ca să îţi fie mai uşor s-o aşezi, o poţi tăia, dacă vrei, în două. Laşi prăjitura la frigider peste noapte.
