Prăjitură Gerbeaud (Zserbo)

1 shutterstock 1954610755 jpg jpeg

Prăjitura Gerbeaud a fost inventată la celebra cafenea Gerbeaud din Budapesta, la sfârşitul secolului al XIX-lea. A fost numită după Emil Gerbeaud, un cofetar din Elveţia, care a revoluţionat piaţa deserturilor din capitala Ungariei şi care a creat mai multe prăjituri faimoase şi azi.

Ingrediente

Pentru foi:

500 g făină

250 g unt

25 g drojdie proaspătă

1 ou

2 gălbenuşuri

1 lingură zahăr

100 ml lapte

coaja rasă de la ½ lămâie bio

Pentru umplutură:

500 g gem de caise

200 g nuci măcinate

100 g zahăr pudră

Pentru glazură:

150 g ciocolată amăruie

30 g unt

Pentru aluat, încălzeşti uşor laptele, pui zahărul, fărâmiţezi drojdia şi dai deoparte. În vasul robotului sau într-un bol încăpător, amesteci untul tăiat cubuleţe cu făina, adaugi oul, gălbenuşurile, coaja rasă de lămâie şi torni laptele. Omogenizezi şi frămânţi aluatul, apoi îl împarţi în 4 bile egale. Le acoperi cu folie alimentară şi le laşi la temperatura camerei 30 de minute.

Combini nuca măcinată cu zahărul pudră. Întinzi foi din aluat, de aproximativ 25x35 cm. Pui prima foaie într-o tavă cu pereţii înalţi, tapetată cu hârtie de copt. Întinzi o treime din gemul de caise şi presari o treime din amestecul de nucă. Continui până ce termini ingredientele şi închei cu o foaie de aluat. O înţepi din loc în loc şi dai tava la cuptorul preîncălzit la 180 °C, 35-40 de minute. Laşi la răcit în tavă, apoi îndepărtezi hârtia de copt.

Pentru glazură, topeşti împreună untul şi ciocolata, laşi amestecul să ajungă la temperatura camerei şi îl torni peste prăjitură. Serveşti a doua zi.

FOTO Shutterstock