Prăjitură Harissa

prajitura harissa jpeg

Prăjitura Harissa are acelaşi nume ca pasta de ardei iuţi tunisiană. Este specifică orientului mijlociu, pe baza de griş, însiropată şi nu este deloc laborioasă. Rezultatul nu este de neglijat. Reteta vă va trimite cu gândul la alte deserturi specifice bucătăriei Orientului Mijlociu precum namoura, baclava şi altele.

Prăjitură Harissa - Ingrediente (12 porţii)

3 căni griş 3⁄4 cană unt, topit 3⁄4 cană zahăr 1 1⁄2 linguriţă bicarbonat de sodiu 1 cană iaurt 1⁄2 cană migdale sau fistic

Pentru sirop

4 cană zahăr

3 căni apă

zeama de la jumătate de lămâie

Prăjitură Harissa - Mod de preparare

Amestecă grişul, zahărul şi untul într-un vas mare, folosindu-te de mâini. Într-un alt vas, combini iaurtul cu bicarbonatul de sodiu. Aşteapă câteva minute până când iaurtul îşi dublează volumul. Apoi, îl torni peste amestecul de griş. Te foloseşti de mâini pentru a amesteca. După ce le-ai combinat, aşezi compozişia pe fundul unei tăvi tapetate şi o presezi cu mâinile. Tai cu un cuţit bucăţi, şi ăui câte migdale sau fistic pe fiecare.

Dai la cuptor, la 400 de grade celsius pentru minim 30 de minute ori maximum 45 de minute până când capătă o nuanţă de bronz. Prepari siropul astfel: amesteci toate ingredientele şi îl pui într-o tigaie la flacără mare până fierbe.Apoi dai focul mai mic timp de aproape o oră până când este atât de dens încât stă pe o lingură de metal.

Torni siropul rece peste prăjitura care este încă fierbinte pentru a-l putea absorbi în întregime. Mai poţi pune migdale ori fistic.

sursa: food.com