Profiterol

1 shutterstock 694792549 jpg jpeg

Poate că la prima vedere pare destul de complicat de preparat, însă cu puţină răbdare şi îndemânare te poţi bucura de acest fabulos desert clasic francez: profiterol.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 240 ml apă
  • 140 g făină
  • 4 ouă
  • 120 g unt
  • 1 praf de sare

Pentru cremă

  • 80 g zahăr
  • 30 g amidon de porumb
  • 1 praf de sare
  • 2 gălbenuşuri
  • 40 g unt
  • 500 ml lapte 
  • esenţă de vanilie

Pentru glazură

  • 100 ml frişcă lichidă 
  • 200 g ciocolată neagră
  • 200 g frişcă bătută, pentru decor

Dai drumul la cuptor la 180 °C. Pui apa într-o cratiţă pe foc, împreună cu untul şi sarea şi amesteci până se topeşte untul şi începe să dea în clocot, apoi adaugi făina. Dai focul la minim şi amesteci energic pentru a nu se forma cocoloaşe. Când compoziţia capătă consistenţa unui aluat şi se desprinde de marginile cratiţei, o dai deoparte şi o laşi să se răcească complet. 

Încorporezi ouăle, unul câte unul, în aluat şi amesteci energic pentru a se omogeniza. Aşezi hârtie de copt într-o tavă dreptunghiulară. Pui compoziţia de aluat în poş şi formezi, direct în tavă, gogoşele de diferite dimensiuni, având grijă să laşi spaţiu între ele. Dacă îţi mai rămâne compoziţie, o păstrezi pentru o a doua tavă. Dai tava la cuptor 30-35 de minute, până se rumenesc cojile, având grijă să nu deschizi deloc cuptorul. Când sunt gata, opreşti cuptorul, le mai laşi puţin cu uşa închisă, apoi le scoţi şi le ţii la răcit. 

Pentru cremă, combini zahărul cu amidonul şi cu sarea. Torni laptele a treptat, amestecând cu un tel, apoi dai vasul pe foc mediu. Amesteci până ce compoziţia dă în clocot. O laşi să fiarbă, la foc mic, aproximativ un minut, amestecând constant. Iei câteva linguri din compoziţie, le pui peste gălbenuşuri, amesteci şi pui gălbenuşurile în crema din cratiţă. Mai laşi să dea un clocot, o dai deoparte, adaugi untul şi esenţă de vanilie, după gust. După ce s-a răcorit crema, acoperi cu o folie alimentară, pentru a nu se forma o pojghiţă şi o dai la frigider aproximativ o oră. 

Pentru glazură, combini ciocolata ruptă bucăţi cu frişca lichidă, aşezi cratiţa pe foc mic şi amesteci până se omogenizează ingredientele. 

Iei un poş plin cu cremă, faci o gaură mică în partea inferioară a gogoşilor şi le umpli. Înmoi fiecare gogoaşă în glazură şi le laşi la răcorit. Le serveşti decorate cu frişcă.

FOTO: Shutterstock



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg