Pui la cuptor, cu morcovi şi cartofi

pui la cuptor cu morcovi si cartofi jpeg

Aceasta este o reţetă clasică pentru întreaga familie. Vei descoperi un preparat simplu, cu pui, de care se va bucura toată lumea de la masă.

Ingrediente (4 porţii)

500 g morcovi 600 g cartofi 1 căpăţână de usturoi 5 crenguţe de rozmarin proaspăt ulei de măsline 1 pui întreg (aproximativ 1,5 kg) 1 lămâie 5 crenguţe de cimbru proaspăt sare, după gust piper, după gust

Mod de preparare

Încingi cuptorul la 220 de grade Celsius. Cureţi şi tai morcovii pe lungime. Apoi cureţi şi tai cartofii în jumătăţi sau sferturi. Pui legumele într-o tavă . Desfaci căţeii de usturoi, dar nu îi cureţi de coajă. Îi zdrobeşti uşor cu partea plată a unui cuţit.

Adaugi usturoiul şi frunzuliţele de rozmarin în tava cu morcovi şi cartofi. Torni puţin ulei de măsline, condimentezi cu sare şi piper negru, măcinat, apoi amesteci bine şi distribui legumele într-un strat uniform. Freci carnea cu un praf de sare şi piper, apoi torni câteva linguri de ulei. Umpli puiul cu o lămâie şi cu crenguţele de cimbru şi îl aşezi în tavă, peste morcovi şi cartofi.

Reduci temperatura la 200 de grade Celsius, apoi dai tava la cuptor, aproximativ 45 de minute. Scoţi cu grijă tava din cuptor, întorci legumele, apoi stropeşti puiul cu sosul din tavă. Dai din nou tava la cuptor, încă 30 de minute, până vezi că s-a pătruns bine carnea. Pentru a verifica, înfigi vârful unui cuţit ascuţit în pui, iar dacă sucul care iese din el este transparent, atunci carnea este făcută. În caz contrar, mai laşi tava la cuptor, până când trece testul.

Când s-a făcut, aşezi puiul pe un tocător şi mai dai legumele la cuptor încă 5 minute, dacă este nevoie şi dacă vrei să fie mai crocante. Acoperi puiul cu un strat de folie de aluminiu şi un prosop de bucătărie şi îl laşi 10-15 minute. La final, cu un cuţit ascuţit, tai puiul şi îl serveşti cu legumele la cuptor. Este un preparat delicios, care poate fi servit alături de o salată.

Sursa: jamieoliver.com