Reţeta zilei. Ciorba de post a nevestei lui Ion Lumânare din Hotarele

ciorba de post jpeg

Ca să aflu cele mai grozave retete romanesti, m-am pornit cu ani în urmă să bat ţara-n lung şi-n lat, intrând prin cele gospodării şi întrebând de dichisuri şi secrete. Ion Lumânare, din Hotarele, e mândru de femeia lui şi de bucatele pe care le găteşte. Când i-am trecut pragul casei, ea - mama Lina, adică - tocmai deschidea uşiţa cuptorului în care se coceau pâinile. Pâini mai mici, de le zicea „picioi”. Puse laolaltă într-o cratiţă mare, rotundă şi mai năltuţă.

Dar acolo, în câmpie, se fac în special ciorbe şi tocane, cu legume multe. Nu de alta, dar pline sunt solariile, la ceasul ăsta, iar în camp încep de-acum a se pune răsadurile. Cum face ciorba de zarzavat si de legume a mamei Lina a lui Ion Lumânare? Ea taie patru cepe şi le căleşte un pic în ulei. Se călesc deoparte şi patru roşii tăiate, se pun un morcov şi un postârnac (mama Lina rosteşte, ca în zonă, «postârnac») daţi prin răzătoare. Peste ceapa călită punem apa şi o lăsăm să fiarbă un pic...............

Află pe Antena Satelor detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI