Reţeta zilei de joi. Plachia de crap (reţetă din Balta Brăilei)

plachie de  crap jpeg

Odinioară, cam pe vremea când "plămânii Dunării" (lacurile şi bălţile ce "însoţeau" fluviul în drumul lui către Marea cea Mare) nu fuseseră încă secate, de la Mehedinţi până către Brăila şi Galaţi, pescarii prindeau în năvoadele lor crapi şi crăpceni, somni şi somotei, ca şi alţi peşti mai mărunţei.

Şi se adunau peştii ăştia, la gustos „taifas”, în ciorbe şi saramuri, pe grătare şi-n proţapuri, ori în plachii cu belşug de legume! Că tot am pomenit despre plachia de crap - despre care deunăzi Gabriela Berechet, doctor în ştiinţele alimentaţiei, îmi spunea că, în ciuda numelui său cu inflexiuni greceşti, este un preparat românesc autentic - să vă dau şi o reţetă de demult.

Pe lângă crap - dar să fie de Dunăre -, mai ai nevoie de 7-8 roşii, suc de roşii (pregătit în casă, de preferat), 4-5 ardei graşi, 4 cepe, câţiva căţei de usturoi, un pahar de vin alb - nu strică nici niţică lămâie - şi pătrunjel verde şi fraged, din belşug, apoi sare, piper.

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR