Reţeta zilei de luni. Mâncare de varză dulce cu carne de porc (reţetă din secuime)

varza dulce carne jpeg

Azi vreau să vă dau şi niscaiva sfaturi… bătrâneşti, de trebuinţă în bucătărie mai ales când te afli tânără gospodină, la început de drum. De exemplu, cum procedezi cu carnea de măcelărie… E bine să ştim că dacă nu o pregătim în aceeaşi zi, se recomandă să o curăţăm de pieliţe şi de oase şi să o punem la frigider. În lipsa acestuia, bunicile şi străbunicele noastre obişnuiau să înmoaie o pânză curată în oţet, să o stoarcă bine şi apoi să învelească bucăţile de carne în ea, dând-o la rece (în pivniţă).

Carnea prea bătrână (şi, din această pricină, tare şi greu de fiert) se va unge cu o pană înmuiată în oţet şi astfel va fi mult mai moale după fierbere. Ei, şi dacă am lămurit acestea, să trecem şi la reţetă. O mâncărică de varză cu carne de porc, pregătită cu dichis, ca-n secuime, la Odorhei…

Ai trebuinţă, deci, de o jumătate de kilogram de carne de porc (şi cu ceva grăsime), tăiată în cuburi mai mari. Mai ai nevoie de două linguri de untură (sau patru linguri de untdelemn), o ceapă mare, paprica dulce (după gust), sare, piper şi-o cană mare de smântână. Să nu uiţi de verdeţuri: mărar şi cimbru. Ca să se lege sosurile toate, o lingură de făină de grâu se va cere. Şi-un pic de bulion de roşii. Cât despre varză, ingredientul ce-nsoţeşte carnea, alege una, potrivit de mare.

Citeşte reţeta şi află secretele ei pe ANTENA SATELOR

Citeşte reţeta şi află secretele ei pe ANTENA SATELOR