Ruladă cu varză şi praz

rulada cu varza si praz jpeg

Varza este cultivată încă de pe vremea romanilor, care o foloseau pentru diverse afecţiuni. Împăratul Cato cel Bătrân îi sfătuia pe cei care urmau să participe la serate, unde se consumau vinuri şi alte băuturi alcoolice, să mănânce înainte varză înmuiată în oţet, în felul acesta evitându-se mahmureala. Remediul eficient a fost preluat şi de Împăratul Cezar. El folosea varza şi pentru hrana armatei, şi pentru tratamente naturiste. De exemplu, cu frunzele de varză făcea cataplasme, care aveau ca scop vindecarea infecţiilor şi a rănilor.

Ingrediente

450 g făină 2 ouă 200 g unt ½ linguriţă bicarbonat de sodiu 1 linguriţă oţet sare

½ varză albă

1 tijă praz

200 g kaizer

1 ardei iute verde

ulei

sare

piper

boia dulce

1 praf sare grunjoasă

1 linguriţă chimen

1 gălbenuş

Mod de preparare

Într-un bol, freci untul cu ouăle, apoi adaugi în ploaie făina amestecată cu sarea şi bicarbonatul de sodiu. Stingi cu puţin oţet şi frămânţi un aluat, pe care-l acoperi cu un prosop, şi-l dai deoparte 30 de minute. Cureţi varza şi o dai prin răzătoare, apoi o căleşti împreună cu prazul tăiat rondele subţiri, în puţin ulei. Adaugi sare şi piper, puţină boia dulce şi laşi să se răcească. Separat, perpeleşti 2 minute şi bucăţelele de kaizer, împreună cu ardeiul iute, feliat mărunt, iar la sfârşit, le amesteci cu varza. Întinzi aluatul în foaie nu foarte groasă, aşezi amestecul de varză şi kaizer şi rulezi strâns. Pui rulada într-o formă de chec, o înţepi din loc în loc cu o furculiţă, o ungi cu gălbenuş şi presari sare grunjoasă şi seminţe de chimen. Laşi la cuptor 40 de minute.