Sarmale cu păsat şi ciuperci

Odinioară, oamenii săraci nu-şi permiteau să facă sarmale de post cu orez. Şi atunci, ei foloseau păsat, obţinând o delicioasă reţetă.
Păsatul este un mălai măcinat mai mare, mai grunjos. Cel mai uşor se obţine prin măcinarea boabelor de porumb uscate. Păsatul este mai mare măcinat decât tărâţele care rămân de la cernutul făinii de porumb. Originară din zona Maramureşului, această reţetă de sarmale cu păsat şi ciuperci merită încercată în această perioadă de post.
Sarmale cu păsat şi ciuperci - Ingrediente
500 g ciuperci 1 cană de pasat 2 morcovi 2 cepe 100 ml ulei 150 ml suc de rosii 2 linguri bulion sare piper mărar 1 foaie de dafin 1 varză murată
Sarmale cu păsat şi ciuperci - Mod de preparare
Laşi varza la desărat. Încingi uleiul într-o tigaie şi căleşti ceapa. Feliezi ciupercile spălate şi curăţate şi le pui în tigaie. Laşi să se înăbuşe şi să se evapore lichidul lăsat de ciuperci. Speli păsatul şi îl pui peste ciuperci. Adaugi şi bulionul, sare,piper şi o cană de apa. Amesteci bine, apoi dai deoparte să se răcească. Iei cu lingura din compoziţie şi aşezi în foaia de varză şi înfăşori fiecare sarma.
Aşezi pe fundul unui ceaun sau a unei oale mai mare o foaie de varză şi aşezi sarmalele bine înfăşurate în straturi alternând cu varză tocată. Torni peste ele apa împreună cu sucul de roşii şi dafinul. Laşi cam jumătate de oră pe foc mediu, apoi dai la cuptor încă o oră şi jumătate.