Ştrudel de casă cu mere

Ştrudel de casă cu mere jpeg

În această perioadă a anului ne gândim la ce deserturi să pregătim pentru masa de Crăciun. Mi-am amintit de o reţetă pe care mi-o prepara bunica, în fiecare an, în luna decembrie: ştrudel de casă cu mere. Este vorba despre un dulce românesc delicios, care, cu siguranţă, va fi apreciat de toţi cei care-l vor degusta. Iată ce ingrediente ai nevoie pentru această reţetă, dar şi cum se prepară:

Ingrediente pentru ştrudel de casă cu mere:

pentru aluat: - un kilogram de făină, - două ouă, - 5 linguri de ulei, - 2 linguri de oţet, - 2 – 3 pahare cu apă călduţă, pentru ştrudel: - 2 foi de aluat, - 2 kg de mere tăiate cuburi, - 20 de linguri de pesmet, - 2 ouă pentru uns, - 200 de grame de unt, - 300 de grame de zahăr, - 2 linguri de scorţişoară

Ştrudel de casă cu mere - metoda de preparare

Avem nevoie de un vas foarte încăpător. Aici punem făina, ouăle, oţetul şi uleiul. Apoi, adăugăm apa călduţă şi începem să frământăm. Trebuie să obţinem un aluat nu foarte tare. Această compoziţie o împărţim în două părţi. Presărăm făină pe masa de lucru. Luăm, pe rând, părţile de aluat şi le umezim cu ulei. Se acoperă cu un prosop şi lasă aşa 30 de minute.

Se ia o tigaie. Punem în ea 20 de linguri de pesmet şi 100 de grame de unt şi lăsăm pe foc mic până când pesmetul se rumeneşte şi se lasă la răcit.

Se ia o bucată de aluat, se întinde cu făcăleţul. Apoi, se trage de foaia de aluat, uşor, pe dedesubt, dinspre interior spre exterior. La sfârşit, foaia trebuie să fie transparentă şi să aibă un metru şi jumătate.

Pe această foaie se pune pesmetul, lăsând o margine de aproximativ o palmă; deasupra se adaugă merele tăiate cubuleţe, zahărul şi scorţişoara. Se rulează puţin, se unge foaia cu unt topit, iar se rulează şi tot aşa până la final. Apoi,  se acoperă ştrudelul cu acea parte de aluat fără mere. Se unge cu ou şi se pune în tavă, apoi se bagă la cuptor timp de jumătate de oră (chiar trei sferturi de oră).

Ştrudelul de casă cu mere se pudrează cu zahăr vanilat.

Poftă bună!