Tartă cu dovleac şi stafide

tarta cu dovleac si stafide jpeg

Se zice în popor că de la orice varietate de dovleac, poţi folosi şi miezul, şi seminţele pentru a trata problemele de sănătate de ­care suferi, începând cu migrene şi ­terminând cu probleme digestive şi sterilitate. Dovleacul nu e doar decor de Halloween. El poate fi preparat în tot feluri de mâncăruri, de la supe la deserturi, cum este această tartă cu dovleac şi stafide.

Tartă cu dovleac şi stafide - Ingrediente (1 tartă)

Pentru aluat 250 g făină ­integrală 100 g zahăr pudră 100 g margarină 1 ou 2 linguri apă 1 praf de sare

500 g dovleac

100 g margarină

50 g stafide galbene

100 g zahăr brun

1/4 linguriţă nucşoară rasă

1/4 linguriţă ienibahar

1/2 ­linguriţă ­scorţişoară (opţional)

1 linguriţă zahăr brun

coajă de portocală

Tartă cu dovleac şi stafide - Mod de preparare

Se curăţă dovleacul, se taie bucăţi mici şi se căleşte în margarina topită. Se adaugă puţină apă, se pun ­aromele, stafidele, zahărul şi se fierbe până se înmoaie.Se cerne făina cu zahărul, se adaugă margarina tăiată bucăţi, oul, apa, un praf de sare şi se frământă un aluat omogen. Se ­lasă să se odihnească la rece 30 de minute.

Se întinde aluatul în foaie groasă de 5 mm şi se aşază într-o formă de tort cu diametrul de 22 cm, îmbrăcând şi ­pereţii. Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute.

Se scoate din cuptor, se toarnă umplutura şi se mai lasă la copt pentru 10-15 minute. Se presară prăjitura fierbinte cu zahăr brun şi scorţişoară ­(opţional). Se lasă să se răcească în formă, se decorează cu fâşii de coajă de portocală, după care se porţionează.