Tort cu ciocolată şi rom

tort cu ciocolata si rom jpeg

Strămoşul direct al romului a apărut pe plantaţiile de trestie de zahăr din Caraibe prin secolul 17. Sclavii de aici au descoperit că pot fermentau melasa cu apă. Primele romuri erau foarte aspre, greu de băut, şi de aceea purtau porecla de Kill-Devil, mai rele decât diavolul. Foloseşte şi tu această licoare la prepararea unui gustos tort cu ciocolată şi rom.

Tort cu ciocolată şi rom - Ingrediente

Pentru blat 8 ouă 8 linguri zahăr 5 linguri făină 3 linguri cacao

450 g ciocolată de menaj

200 ml frişcă lichidă

2 esenţe de rom

2 linguri cacao

trufe pentru decor

Tort cu ciocolată şi rom - Mod de preparare

Se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul şi se mixează în continuare, până se topeşte acesta din urmă. Se adaugă treptat gălbenuşurile, ­făina şi cacaua, amestecând de jos în sus, să nu se lase compoziţia. Se toarnă într-o formă de tort unsă şi tapetată şi se dă la cuptor pentru 45 de minute. Se pune frişca lichidă într-un vas pe baie de aburi şi când este fierbinte se adaugă 350 g ciocolată rasă, o esenţă de rom şi cacaua.

Se amestecă până se topeşte ciocolata şi se dă la rece (dacă clocoteşte, crema se taie). Se taie blatul răcit în trei părţi. Se aşază o parte de blat pe un platou, se însiropează cu un sirop fiert din apă, zahăr şi o esenţă de rom, se întinde o trei­me din crema de ciocolată. Se continuă cu blat însiropat, cremă, blat însiropat şi cremă. Se topeşte ciocolata rămasă în trei linguri de apă şi se glazurează tortul. Se decorează cu trufe de ciocolată şi se dă la rece.