Tort Cusma lui Guguţă

Tort cusma lui guguta jpeg

Denumirea acestui tort de origine moldovenească vine dintr-o poveste din Basarabia, scrisă de Spiridon Vanghelie, unul dintre autori de bază ale poveştilor pentru copii în Moldova. Tortul este făcut din rulouri de aluat fraged umplut cu vişine acrişoare absolut delicios. Iată reţeta pentru tortul Cusma lui Guguţă, un tort deosebit, care nu lipseşte de pe masa moldovenilor la zile de sărbătoare.

Ingrediente Tort Cusma lui Guguţă:

Pentru blat:

  • 200 de grame de unt sau margarină
  • 150 de grame de smântână
  • 150 de grame de zahăr
  • 50 de ml de cognac sau vodkă
  • 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
  • 450 de grame de făină
  • 1 kg de vişine

Pentru cremă:

  • 1 kg de smântână grasă
  • 200 de grame de zahăr pudră
  • Întăritor de frişcă

Pentru decor:

  • Ciocolată neagră
  • Fructe

Mod de preparare Tort Cusma lui Guguţă:

Într-un castron mai mare se pune smântâna, peste care se stinge bicarbonatul de sodiu. Se adaugă untul rece, zahărul şi alcoolul, apoi se amestecă bine. Treptat, se adaugă făina cernută şi se începe să se frământe un aluat moale, puţin lipicios.

Peste castronul cu aluat se pune o folie alimentară şi se bagă la frigider vreme de 1 oră. După aceea, se scoate de la frigider şi se împarte în 15 părţi egale, din care se fac bile. Bilele se modelează în palmă şi se formează rulouri mai lungi. Acestea se întind cu un sucitor. Rulourile ar trebui să fie lungi cât o tavă.

Aceste rulouri se umplu cu vişine proaspete fără sâmburi sau vişine din borcan, bine stoarse de zeamă. Se presară cu puţin zahăr şi amidon să nu curgă. Fiecare rulou se aşază frumos în tavă, iar capetele de la rulou se prind bine. Tava se tapetează cu hârtie de copt, iar rulourile se înţeapă cu o scobitoare.

Se lasă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute, până se rumenesc. Când se scot, se lasă la răcit, timp în care se prepară crema. Se mixează într-un bol smântâna amestecată cu zahărul pudră. Se bate bine până devine spumoasă şi cremoasă, iar dacă mai este cazul se pune şi întăritor de frişcă.

Smântâna ar fi bine să fie fermentată şi cât mai grasă, pentru ca crema să nu curgă. După ce s-au răcit rulouri, iar crema este bine închegată se trece la asamblarea tortului. Rulourile se pun pe o tavă mare ovală în ordine descrescătoare. Primul rând trebuie să fie de 5, apoi de 4 şi tot aşa până la ultimul din vârf. Între straturi se pune câte un strat de cremă. La final, se acoperă tortul cu toată crema. Deasupra se rade cu ciocolată neagră şi se ornează cu fructe. Apoi se lasă la frigider minimum 8 ore ca să se înmoaie. Cel mai bine, să se prepare seara, ca să stea până a doua zi la frigider. Înainte de servire, se taie partea din faţă şi din spate a tortului, va arăta foarte bine. Este delicios, poftă bună!