Tort de frişcă cu afine

tort de frisca cu afine jpeg

Ştim că vă bucuraţi datorită cantităţii de frişcă, absolut apetisantă şi răcoritoare pentru acest sezon. Aşa că vă propunem o felie dintr-un delicios tort de frişcă cu afine pe care să-l savurezi cu cei mai dragi prieteni.

Tort de frişcă cu afine - Ingrediente (1 tort)

Pentru blat 6 ouă 8 linguri zahăr 4 linguri apă 6 linguri ulei 8 linguri făină 1 vârf cuţit praf de copt

Pentru umplutură

500 ml smântână pentru frişcă

250 g zahăr

1 plic întăritor pentru frişcă

250 g afine

fulgi de migdale, pentru decor

Pentru sirop

100 ml apă

2 linguri zahăr

1 linguriţă esenţă de rom

Tort de frişcă cu afine - Mod de preparare

Pentru blat, separi ouăle şi baţi albuşurile spumă tare. Adaugi treptat zahărul, alternativ cu apa şi mixezi până se încorporează. Pui gălbenuşurile, unul câte unul, uleiul, iar la final adaugi făina amestecată cu praful de copt, încorporând uşor cu o spatulă. Pui compoziţia într-o formă rotundă de tort şi o dai la cuptorul bine încins, până trece testul scobitorii. După ce s-a răcorit puţin, scoţi blatul din tavă şi-l laşi la răcit.

Între timp, speli afinele şi le laşi la scurs. Baţi smântâna cu zahărul şi întăritorul de frişcă şi o dai la rece. Pui la fiert apa cu zahărul şi laşi până când se dizolvă complet. Amesteci până scade puţin, torni esenţa de rom şi dai deoparte. Laşi să se răcorească.

Tai blatul de tort în jumătate. Însiropezi prima felie, întinzi un strat de frişcă şi din loc în loc presari afine. Aşezi jumătatea rămasă de blat, o însiropezi, pui frişcă şi afine. Ornezi tortul cu frişcă şi afine, iar pe laterală şi pe deasupra presari fulgi de migdale. Dai tortul la rece peste noapte.