Tort Sacher: povestea şi reţeta

2 shutterstock 578902144 jpg jpeg

Un desert fin, cu o bogată istorie în spate. Îl poţi mânca în cofetăriile din Viena sau îl poţi prepara la tine acasă: tort Sacher cu multă ciocolată.

Cel mai faimos tort cu ciocolată din Austria a fost inventat în anl 1832, de Franz Sacher, pe când acesta avea doar 16 ani. Se spune că patiserul curţii regale s-a îmbolnăvit, iar Franz, un mare iubitor de ciocolată a gătit acest tort pentru prinţul Klemens von Metternich. Hotelul Sacher din Viena este singurul care deţine astăzi reţeta originală şi vinde anual peste 270.000 de torturi.

Ingrediente Pentru blat: 120 g unt 80 g făină 40 g amidon de porumb 120 g ciocolată neagră 6 ouă 180 g zahăr 1 praf de sare

200 g gem de caise

30 ml rom

Pentru glazură:

120 ml apă

150 g ciocolată neagră

200 g zahăr

Dai drumul la cuptor la 180 ˚C şi tapetezi o formă de tort cu inel detaşabil. Pentru blat, topeşti ciocolata şi untul pe baie de aburi, apoi o dai deoparte şi o laşi la răcorit. Separi albuşurile de gălbenuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu 100 g zahăr până când îşi dublează volumul, apoi încorporezi treptat ciocolata topită.

Baţi spumă tare albuşurile cu sarea şi cu restul de zahăr tos. Combini făina cu amidonul. Încorporezi în gălbenuşuri un sfert din cantitatea de făină, apoi un sfert de albuşuri şi repeţi alternativ până termini ingredientele. Pui compoziţia în formă şi o ţii la cuptor 40-45 de minute. Blatul trebuie să fie uşor umed. Îl laşi la răcit înainte să-l tai în jumătate.

Pui gemul şi romul într-o cratiţă pe foc, amestecând doar cât să se încălzească. Întinzi gemul peste prima felie de blat şi o aşezi pe a doua deasupra.

Pentru glazură, combini apa cu ciocolata şi zahărul şi le aşezi pe foc mic. Amesteci şi o laşi să fiarbă până când se omogenizează şi se îngroaşă uşor. O dai deoparte, o laşi la răcorit apoi o ţii la rece 15 minute. Întinzi glazura peste tort, inclusiv pe margini şi-l decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock