Pentru prima dată, vinetele au fost cultivate în urmă cu 4.000 de ani în estul Indiei şi în Birmania. În Europa, au fost aduse de maurii din Africa de Sud. Din cauza gustului amărui, în Evul Mediu se credea că cei care le mănâncă se îmbolnăvesc de demenţă şi lepră. De aceea, multă vreme vinetele au fost folosite doar ca plante decorative. Abia în secolul al XVIII-lea, au început să fie incluse în fel şi fel de preparate.

Ingrediente

500 g vinete
50 ml ulei
4 ardei capia
1 ceapă mică, tocată fin
5 căţei usturoi tocaţi
zeamă de lămâie, după gust
sare
piper
pătrunjel, pentru decor

Mod de preparare

Coci vinetele, le cureţi şi le laşi la scurs. Coci ardeii capia, apoi îi aşezi într-un vas, îi presari cu sare, îi laşi 30 de minute şi îi cureţi. Toci vinetele, torni treptat uleiul şi freci bine compoziţia.

Adaugi restul ingredientelor pe rând – ceapa, usturoiul, ardeii capia tăiaţi mărunt şi amesteci totul cu un tel. Condimentezi cu sare şi piper după gust, torni zeamă de lămâie şi mixezi bine. Înainte de a servi salata de vinete, dai bolul la frigider câteva ore, apoi o decorezi cu frunze de pătrunjel.

Loading...