Bucătăria portugheză este mai puţin cunoscută în România, spre deosebire de alte bucătării mediteraneene care s-au bucurat, însă, de un marketing mai puternic. În Bucureşti, aromele Portugaliei se regăsesc la restaurantul Dancing Lobster, unde cheful Ricardo Deus creează farfurii apetisante, printre care acest preparat savuros: tentacul de caracatiţă pe pat de risotto cu coriandru.

  • Pregătire:15 min
  • Porții:2
  • Gătire:45 min
  • Timp total:1 h
  • Categorie:fel principal
Ingrediente
 150 g tentacul caracatiţă
 1 ceapă roşie
 100 ml vin roşu
 1 l apă
 2 foi dafin
 1 lingură ulei de măsline
 10 boabe piper
 
Pentru risotto
 150 g orez arborio
 100 ml vin alb
 200 ml supă de caracatiţă
 10 ml ulei de măsline
 30 g coriandru frunze
 30 g parmezan
 30 g unt
 sare, piper, după gust
Mod de preparare
Pui pe foc o oală cu apă în care adaugi vinul roşu, ceapa, foile de dafin de dafin şi boabele de piper. Când apa fierbe, pui tentaculul de caracatiţă curăţat şi spălat în prealabil şi laşi la fiert 12 minute. Închizi focul şi mai ţii tentaculul în apă 20 de minute. Păstrezi supa, scurgi tentaculul, îl tai bucăţi mari, pe care le ungi cu puţin ulei de măsline şi lerumeneşti pe grătar 2-3 minute. 
 
Încingi uleiul de măsline într-o tigaie şi adaugi orezul, pe care îl prăjeşti jumătate de minut, până se încălzeşte şi devine mai alb. Torni vin alb cât să acopere orezul şi fierbi până când lichidul se evaporă. Adaugi puţin din supa strecurată în care a fiert caracatiţa şi continui să amesteci până când aceasta este absorbită de orez. Repeţi procedura 13 minute, adăugând, alternativ, vin alb şi supă şi amestecând încontinuu La final, adaugi untul  şi parmezanul şi potriveşti gustul de sare şi piper. Amesteci până ce risotto-ul devine cremos. 
 
Pui coriandrul în apă fiartă 10 secunde şi îl transferi într-un bol cu apă şi gheaţă pentru a-şi păstra culoarea intensă. Îl scurgi şi îl toci în blender până devine o pastă fină, pe care o încorporezi în risotto abia după ce focul a fost stins. 5 Aşezi bucăţile de caracaţiţă pe un pat de risotto. Ornezi cu roşii cherry, crutoane de pâine şi, dacă doreşti, frunzuliţe de rozmarin, chipsuri de cartofi mov şi vârfuri de sparanghel verde.
 
FOTO: Sorin Stana
 
Loading...