Tobă

1 toba jpg jpeg

Toba de porc tradiţională e unul dintre aperitivele de bază la masa de Crăciun. Reţeta aceasta este cea originală, păstrată cu sfinţenie de gospodinele din România.

Ingrediente Tobă

  • 2 urechi de porc 
  • 2 rinichi de porc 
  • 1 limbă de porc
  • 1 muşchi mic de porc  
  • ½ kg pulpă de porc 
  • 1 inimă de porc
  • 250 g slănină împănată cu carne 
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 stomac de porc 
  • sare 
  • sare grunjoasă 
  • oteţ
  • piper măcinat 
  • piper boabe 
  • 3 foi de dafin 
  • 1 ceapă

Preparare Tobă

Cureţi de membrana interioară stomacul de porc. Pentru a-l curăţa mai uşor, poţi folosi sare grunjoasă. Îl speli bine, îl laşi câteva ore în apă cu oţet şi o ceapă tăiată felii. Apoi îl speli iar. Poţi să găseşti membrana gata curăţată în măcelării.

Pui la fiert toate organele, muşchiul, slănina şi pulpa. Adaugi boabe de piper, sare şi foile de dafin. Laşi să fiarbă o oră şi jumătate din momentul în care a dat în fiert. Le scoţi şi le laşi să se răcească. Cureţi limba de pieliţa albă. Toci totul cubuleţe, le aşezi într-un vas şi adaugi usturoiul pisat, sare şi piper măcinat, după gust, şi 2 polonice cu zeama în care au fiert.

Umpli stomacul cu compoziţia rezultată şi coşi toată deschizătura. Ca să fii sigur că nu se sparge la fiert, introduci toba într-o bucată de dres, prinzând bine la capete. Pui pe foc vasul cu zeama în care au fiert organele şi, când dă în clocot, introduci toba.

O laşi să fiarbă 30 de minute. Din când în când, o înţepi cu un ac mai mare. O scoţi din zeamă şi o laşi la răcit.