Tocăniţa de ciuperci cu smântână şi mămăliguţă este una dintre cele mai delicioase mâncăruri tradiţionale. Se face uşor, chiar dacă ciupercile sunt mai migăloase şi este minunată cu mămăliguţă. Cu alte cuvinte, o mâncare sănătoasă, ca la bunica, de o să te lingi pe degete.

Ingrediente Tocăniţă de ciuperci cu smântână şi mămăliguţă:

- 1 kg de ciuperci
- 1 ceapă mare
- 4-5 căţei de usturoi
- 2-3 linguri făină
- 150 ml smântână mai groasă, de ţară
- 4-5 linguri ulei
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- Sare
- Piper
- Un praf de tarhon

Mod de preparare Tocăniţă de ciuperci cu smântână şi mămăliguţă:

Se curăţă ciupercile, se rup picioarele ciupercuţelor şi se spală bine cu apă rece. Apoi se taie felii mai mici dacă pălăriile sunt mari. Apoi se curăţă şi se taie ceapa împreună cu usturoiul, ambele se toacă mărunt.

Se pun într-o tigaie ceapa şi usturoiul la călit, se pune un vârf de sare şi piper şi se lasă la foc mic. Când ceapa devine uşor gălbuie, se adaugă ciupercile tăiate. Se lasă la călit câteva minute, până când ciupercile îşi lasă zeama. Apoi, când devin mai închise la culoare, se acoperă cu apă.
După primul clocot, se adaugă mărarul tocat mărunt. Se prepară sosul din făină, se pun 2 linguri de făină într-o cană şi peste se adaugă apă trei sferturi din cană. Se amestecă bine şi se pune peste ciuperci.

Se lasă la foc potrivit cam jumătate de oră şi se amestecă des să nu se prindă de tigaie. Când ciupercile sunt gata, se adaugă smântâna, în care se mai pot adăuga 2-3 căţei de usturoi după gust. Se mai lasă 2-3 clocote, se potriveşte de sare şi se adaugă şi pătrunjelul tocat.

Mămăliguţa se prepară punând un ceaun cu apă şi un praf de sare la fiert. Când începe să fiarbă, se pune mălaiul în ploaie şi se amestecă continuu cu un tel. Când începe să se desprindă de pe peretele ceaunului, înseamnă că este gata. Se serveşte caldă, împreună cu tocăniţă de ciuperci cu smântână. Poftă bună!

Loading...