Somonul afumat este un antreu delicios, prezent în multe meniuri de Revelion. În locul tartinelor clasice, îţi propunem să încerci acest tort-aperitiv din clătite. Cu puţină imaginaţie şi câteva ingrediente simple, obţii un preparat delicios şi spectaculos.

 

Ingrediente

Pentru clătite:

2 ouă

350 ml lapte

½ linguriţă sare

200 g făină

ulei, pentru uns

Pentru umplutură:

200 g somon afumat

500 g cremă de brânză

150 g smântână fermentată

200 g castravete

sare

piper alb măcinat

conopidă Romanesco, pentru decor, opţional

 

Într-un castron, baţi ouăle cu sarea, adaugi făina şi omogenizezi aluatul. Torni laptele, în fir subţire, amestecând să nu aibă cocoloaşe.

Ungi o tigaie cu puţin ulei şi torni cu polonicul din compoziţie, astfel încât să iasă clătite puţin mai groase. Rumeneşti clătitele pe ambele părţi, le scoţi, apoi le dai deoparte.

Mixezi crema de brânză 2 minute, la vitează mare, până devine spumoasă, apoi adaugi smântâna şi mai mixezi puţin. Condimentezi cu sare şi piper alb, după gust şi opreşti un sfert din compozţiţie pentru decor. Speli castravetele şi îl tai felii.

Asamblezi tortul: o clătită, un start de cremă de brânză, felii de somon şi de castravete. Continui până termini ingredientele şi închei cu o clătită. Îmbraci tortul cu crema rămasă şi îl decorezi cu bucheţele de conopidă Romanesco sau după imaginaţie. Îl dai la frigider 4-5 ore înainte de servire.