3 iunie – Ziua Internaţională a iubitorilor de biciclete din întreaga lume

1 646x404 jpg jpeg

Ziua internaţională a iubitorilor de biciclete se sărbătoreşte pe 3 iunie. De 200 de ani, bicicleta rezistă alături de noi şi oricâte sute de ani s-ar aduna, vom avea mereu motive serioase pentru a păstra bicicleta în vieţile noastre.

Aflat la cea de a doua ediţie, World Bicycle Day este un eveniment organizat de World Cycling Alliance, şi susţinut în România de Asociaţia Green Revolution şi I’Velo. Gândiţi-vă numai câte născociri omeneşti considerate, la vremea lor, seducătoare şi indispensabile au dispărut ca şi cum n-au fost niciodată.

World Bicycle Day

World Cycling Alliance

Asociaţia Green Revolution

I’Velo

Vă amintiţi magnetofoanele, casetofoanele, pagerele, cărţile de telefon, casetele? Toate s-au dus, toate au fost înclocuite de alte invenţii mai spectaculoase. Nu şi bicicletele! Sunt în jur de 2 miliarde de biciclete în lume, iar estimările vorbesc despre 5 miliarde până în 2050, după cum spune World Bank blogs. Acest lucru inseamnă că mai mult de jumătate din populaţia planetei va merge pe bicicletă. Mersul pe bicicletă e una dintre cele mai sănătoase abordări ale vieţii cotidiene.

E bucurie şi e libertate. Şi e, deloc în ultimul rând, una dintre cele mai simple şi mai eficiente căi de a ne purta prietenos cu Pământul. Noi ştim mai bine, căci în cei 10 ani de funcţionare, programul  I’Velo a reusit să scoată peste 1.700.000 de români la pedalat, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 din atmosferă cu aproximativ 2.500 de tone şi să fim prezenţi în 7 oraşe din ţară: Bucureşti, Constanţa, Braşov, Sibiu, Alba Iulia, Oradea, Iaşi.

Misiunea noastră este să promovăm mersul pe bicicletă ca mijloc de transport în beneficiul populaţiei din întreaga lume şi să promovăm bicicleta ca un simbol global unificator, accesibil tuturor. Ne  dorim, prin proiectele noastre de biciclete, să convingem cât mai multe persoane că bicicleta poate fi un mijloc de transport utilitar, dar şi un mijloc de relaxare, vital într-o capitală ca a noastră. Bicicleta reprezintă o soluţie pentru diminuarea impactului uman asupra climei şi o tranzitie către un mediu mai curat şi o societate mai sănatoasă”, Raluca Fiser, Preşedintele World Cycling Alliance şi Green Revolution.

Campania globală de comunicare a fost realizată cu sprijinul echipei Hogarth Romania şi vorbeşte tocmai despre această bucurie simplă a mersului pe bicicletă, un sentiment care leagă oameni din întreaga lume într-o comunitate care creşte semnificativ, de la an la an. Oricine ne face o vizită la sediu poate vedea o frumoasă parcare de biciclete. 

Nici că se putea o întâlnire mai potrivita. Ne simţitm onoraţi să facem parte din această mişcare şi am fost foarte bucuroşi că World Cycling Alliance ne-a oferit şansa de a colabora pentru această campanie. Sperăm la cât mai multe ediţii şi la o creştere semnificativă a comunităţii iubitorilor de biciclete şi în România”, spune Anamaria Nicoda, Creative Director Hogarth România.

Noi acest lucru vrem să împărţim, împărtăşim şi împrăştiem: bucuria de a fi flexibil, mobil şi liber cum numai pe bicicletă poţi fi. Iar responsabilitatea socială şi de mediu sunt magnifice efecte secundare. Există studii care arată că, dacă oamenii ar face o trecere masivă de la maşini la biciclete, între anii 2015 şi 2050 s-ar economisi 24 de trilioane de dolari, iar emisiile de CO2 provenite din transportul urban de pasageri s-ar reduce cu 11%! În Bucureşti, evenimentul principal care susţine comunicarea acestei mişcări va avea loc sâmbătă, 9 iunie, la Roaba de Cultură din parcul Herăstrău. Aşadar, la mulţi ani, bicicletă! 

  Despre World Bicycle Day: Prima ediţie World Bicycle Day a avut loc în 2018 şi a fost organizată de World Cycling Alliance. Iniţiativa a fost recunoscută de Naţiunile Unite şi s-a decis ca fiecare stat membru să aibă libertatea de a o sărbatori conform specificului local.  Această iniţiativă încurajează statele membre să acorde o atenţie sporită folosirii bicicletei în strategiile lor de dezvoltare.

De asemenea, scopul acestei iniţiative este de a promova mersul pe bicicletă ca o alternativă realistă de mijloc de transport, cu beneficii atât pentru starea de bine a populaţiei, cât şi pentru calitatea aerului în marile oraşe şi pentru accesul la educaţie în zonele defavorizate.

Despre Green Revolution: Green Revolution, fondată în martie 2009, este prima organizaţie nonguvernamentală de ecologie urbană din România, ce pune în practică măsurile ce stau la baza construirii unui oraş verde.

Green Revolution dezvoltă proiecte variate, care promovează şi sprijină: educaţia ecologică şi responsabilitatea faţă de mediul înconjurător, mijloacele şi soluţiile de transport ecologice şi economice, adoptarea unui comportament responsabil faţă de mediu în randul autorităţilor şi companiilor private şi de stat. 

  Despre I’Velo: I’Velo este cel mai important proiect de bike-sharing din România şi are ca scop introducerea graduală a bicicletei în peisajul vieţii urbane, atât pentru recreere, cât şi ca mijloc de transport alternativ şi sănătos.