Cui nu-i place un peşte gătit aşa cum trebuie, plin de arome, super sănătos şi uşor? Îţi prezentm trei reţete cu dorada, un peşte recunoscut pentru carnea sa albă. Este un aliment indicat pentru o dietă echilibrată, cu efecte benefice asupra organismului. Organismul uman are nevoie nu numai de un aport crescut de vitamine şi minerale ci şi de detoxifiere. Din acest punct de vedere, peştele este un aliment indicat pentru o dietă echilibrată, în toate anotimpurile, cu efecte benefice asupra organismului. Practic, un peşte de calitate este extrem de sănătos dacă este consumat în asociere, mai ales cu legume.

File de doradă cu sos de unt şi lămâie

Ingrediente pentru file de doradă cu sos de unt şi lămâie:

300 ml smântână lichidă
sucul de la 2 lpmâie
200 g unt rece
2 linguri pătrunjel tocat
4 fileuri de doradă
3 linguri făină cu sare şi piper
2 linguri ulei
Felii de lămâie pentru servire

Mod de preparare:

Pentru a face sosul de unt şi lămâie, combină într-o cratiţă smântâna lichidă şi sucul de lămâie. Fierbe pentru 8-10 minute până s-a redus la două treimi. Ia cratiţa de pe foc. Adaugă untul rece tăiat cubuleţe, treptat. Dacă sosul devine prea rece pentru ca untul să se topească în el, mai pune-l pe foc câteva minute.
Continuă să topeşti pe rând cubuleţe de unt. Adaugă pătrunjelul tocat şi asezonează după gust. Lasă sosul deoparte şi acoperă-l ca să îl păstrezi cald.

Trece fileurile de doradă prin făina cu sare şi piper, scuturând excesul.
Încinge o tigaie neaderentă cu puţin ulei. Găteşte peştele pentru 2-3 minute pe fiecare parte sau până e gătit complet.
Scoate fileurile pe un şervet de bucătărie. Aşează un file de dorată şi adaugă deasupra sos lângă peşte aşează câteva felii de lămâie şi presară pătrunjel tocat fin.

Doradă la tigaie cu fenicul şi năut

Ingrediente pentru doradă la tigaie cu fenicul şi năut:

400 g roşii cubuleţe la conservă
1 linguriţă boia afumată
1 linguriţă oregano uscat
1/2 legătură pătrunjel
60 ml ulei de măsline
2 bulbi de fenicul
400 g năut, spălat şi scurs
50 g unt
1 lingură capere
2 linguri suc de lămâie

Mod de preparare:

Combină roşiile fără să le scurgi cu boiaua, oregano, pătrunjelul şi uleiul într-un bol mediu. Asezonează cu sare şi piper.

Taie feniculul în feliuţe şi adaugă-l într-o tavă termorezistentă alături de năutul spălat şi scurs. Adaugă amestecul de roşii peste fenicul. Acoperă cu folie de aluminiu şi găteşte pentru 40 de minute sau până feniculul este moale.
Încinge o tigaie la foc mediu, adaugă jumătate din unt şi prăjeşte dorada cu pielea în jos, apăsând pe ea cu o spatulă pentru 3 minute. Întoarce peştele şi mai găteşte-l cam 1 minut. Transferă fileurile de doradă pe un platou. Adaugă untul rămas şi caperele în tigaie şi găteşte până ce untul începe să îşi schimbe culoarea. Adaugă sucul de lămţie şi mai găteşte 1 minut. Adaugă sosul peste doradă, pune şi feniculul, apoi presară pătrunjel şi serveşte.

Doradă la abur în stil asiatic

Ingrediente pentru doradă la abur în stil asiatic:

1 peşte dorada
1 bucăţică de ghimbir
1 ceapă verde
1 morcov mic
1 lingură tamari
1 linguriţă ulei de susan

Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 200 de grade. Unge cu puţin ulei o foaie de copt suficient de mare cât să acopere peştele. Pune peştele în folie, adaugă legumele tăiate julienne pe lângă, unge peştele cu tamari şi uleiul de susan, şi pune deasupra lui câteva legume.
Închide folia astfel încât să nu intre aer deloc şi pune-o într-o tavă. Găteşte pentru 15 minute sau până peştele e suficient gătit.
Serveşte dorada cu frunze proaspete de coriandru.

https://www.womensweeklyfood.com.au/recipes/steamed-asian-bream-4377

Loading...