5 alimente care pot deveni toxice în timpul preparării

salata de pui jpeg

Deşi pare greu de crezut, aceste alimente pot deveni extrem de toxice dacă nu le găteşti în mod corect.

Aceste alimente ar putea să te facă să te simţi rău temporar sau pot avea efecte negative, care se pot acumula în sistenul tău, în timp. Vestea bună este că, acum că le ştii potenţialul toxic, ar trebui să limitezi consumul acestor alimente.

1. Popcornul la microunde

Specialiştii spun că pungile de popcorn sunt acoperite cu un strat de acid perfluorooctanoic. Acest strat, atunci când este încâlzit, poate cauza cancer, având în vedere expunerea în mod consistent, de-a lungul timpului, scriu cei de la sheknows.com. În loc de asta, poţi să îţi faci popcorn (la microunde) folosind pungi de hârtie ori pe aragaz, folosind o oală mare cu capac.

2. Pâinea prăjită arsă (sau alimentele arse, în general)

Experţii din domeniul sănătăţii din cadrul Uniunii Europene ne dau acum un motiv bun pentru a arunca pâinea prea arsă: reacţiile chimice care se produc atunci când pâinea este arsă au ca rezultat producerea unui compus chimic numit acrilamidă, care poate cauza, în timp, cancer şi leziuni severe la nivelul nervilor. Chiar dacă reacţiile chimice pot fi uşor diferite de la un aliment ars la altul, riscul de cancer se aplică şi la cărnurile arse, aşa că ai grijă să nu laşi prea mult timp carnea pe grătar.

image

3. Orezul

Dacă ai tendinţa de a lăsa orezul fiert să stea la temperatura camerei după ce s-a făcut, gândindu-te că acest lucru este perfect în regulă (mai ales că orezul trebuie să se răcească), ei bine, s-ar putea să ai parte de o surpriză uriaşă.

Orezul fiert poate fi un candidat perfect pentru dezvoltarea rapidă a bacteriilor şi sporilor, lucru care poate cauza probleme digestive minore şi chiar toxiinfecţie alimentară. Aşa că asigură-te că păstrezi resturile de orez fiert într-un recipient etanş şi că îl dai la frigider la scurt timp după ce ai terminat de mâncat.

image

4. Cartofii

Cartofii fierţi, lăsaţi la temperatura camerei prea mult timp, cei încălziţi în mod incorect sau cei care au fost păstraţi mai mult de câteva zile pot provoca o formă de toxiinfecţie alimentară numită botulism. Mai mult, cartofii cruzi pot dezvolta solanină, o toxină care apare în mod natural şi care se poate dezvolta atunci când cartofii sunt expuşi la soare.

Când se întâmplă acest lucru, cartofii pot să capete o nuanţă de verde sub coajă. Dacă mănânci acele părţi verzi de pe cartofi, te vei confrunta cu probleme precum greaţă, dureri de cap şi senzaţia de oboseală. Vestea bună este că poţi pur şi simplu să tai partea verde a cartofilor şi totul va fi bine.

image

5. Carnea de pui

Ştii deja că, dacă consumi carne crudă de pui sau care nu a fost bine gătită termic, este un lucru periculos pentru sănătate, din cauza bacteriei Salmonella. Însă ştiai că şi carnea gătită de pui poate să provoace probleme? Specialiştii spun că carnea de pui are mai multe proteine decât carnea roşie, ceea ce nu este întotdeauna un lucru bun. Atunci când carnea de pui trece prin ciclul gătire-refrigerare- reîncălzire, aceasta îşi descompune proteinele şi ar putea să facă ravagii în sistemul tău digestiv (provocând dureri de stomac, greaţă, etc.).

Cel mai bun mod de a folosi resturile de carne de pui este într-o salată (cu preparare la rece). Însă dacă o reîncălzeşti, asigură-te că o faci doar dacă ai de gând să o mănânci imediat, asigură-te că este încălzită bine şi pătrunsă şi nu o reîncălzi după mai mult de două zile de când ai pregătit-o.

Sursa foto:  pixabay.com