Pentru zilele aniversare, prepară acest tort Steliana, trimis de doamna Anca Voicu din Ploieşti.

Pentru blat avem nevoie de:

5 ouă,

un vârf linguriţă sare,

4 linguri zahăr,

2 linguri făină,

7 linguri nucă măcinată,

un plic praf de copt,

Pentru crema cu alune de pădure:

3 gălbenuşuri,

300 ml lapte,

3 linguri zahăr,

2 linguri făină,

100 g unt,

1 plic zahăr vanilat Bourbon,

1 lingură alune de pădure rumenite şi măcinate,

Pentru sirop avem nevoie de:

400 ml apă,

3 linguri zahăr,

esenţă de rom după gust,

Pentru glazura de ciocolată:

100 g ciocolată asortată (albă, cu lapte şi amăruie din fiecare după gust),

2 linguri frişcă,

Pentru ornat avem nevoie de:

200 ml frişcă lichidă;

Zahăr colorat (galben);

Câteva alune de pădure,

Puţină glazură de ciocolată

Mod de preparare:

Pentru blat: se bat cu mixerul albuşurile împreună cu un praf de sare şi, când începe să se formeze spuma, se adaugă zahărul, amestecând bine. Se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, apoi praful de copt, făina şi nuca, amestecând de acum cu o spatulă de jos în sus, astfel încât să rămână aerată. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, aprox 35 de minute, la foc mic. Se lasă la răcit.

Siropul: se prepară siropul cu apa şi zahărul, se lasă sa fiarbă 5-10 minute, se dă de pe foc şi se adaugă esenţă de rom după gust. Se lasă la răcit.

Pentru crema cu alune de pădure: într-o crăticioară, se amestecă bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina, turnând laptele cald în fir subţire. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi alunele rumenite şi măcinate şi se amestecă bine. Se lasă la răcit.

Pentru alunele glazurate de pe tort: se rumenesc câteva alune de pădure, într-o crăticioară, cu puţină sare, fără ulei. Se lasă la răcit, se curăţă de pieliţe.

Pentru glazura de ciocolată: se topeşte ciocolata asortată (albă, cu lapte şi amăruie, din fiecare după gust) într-o crăticioară, pe baie de abur. Se lasă un pic la răcit cât să o suporţi la deget. Se dau alunele prin ciocolată topită şi se dau la frigider până când vor fi folosite la decor.

Se bate frişca lichidă până devine consistentă.

Apoi se amestecă ciocolata rămasă cu frişcă bătută, mai multă sau mai puţină, în funcţie de consistenţa dorită. Eu am pus 2 linguri de frişcă.

Asamblare şi decor: se taie blatul şi se însiropează. Se umple cu crema de alune de pădure. Se îmbracă tortul în glazura de ciocolată, se ornează cu flori din frişcă şi alunele glazurate, se presară zahăr colorat.

Se dă la rece până la servire.

Loading...