INTERVIU Chef Remus Nica: „Mi-aş fi dorit să fiu actor, dar a trebuit să mănânc!“

Chef Remus Mica jpeg

Bine legat, cu faţa smeadă, cu ochi expresivi, plin de viaţă şi tot timpul cu zâmbetul pe buze. Remus Nica este un personaj fascinant, iar viaţa lui poate fi oricând subiect de film.

Sper să ţi-l pot descrie aşa cum este el: după 21 de ani trăiţi în Franţa n-a uitat niciodată de unde a plecat, iubeşte din suflet simplitatea, dar are şi un mare regret pentru că nu-i are alături pe cei trei copii, pe care-i adoră!

În ziua în care m-am întâlnit cu Remus era soare şi cald în Bucureşti. Undeva în jurul prânzului, am ajuns la The Vintage Pub, localul pe care îl are în Centrul Istoric al Capitalei. Remus s-a întors în ţară şi a adus cu el tot ce a învăţat acolo, printre străini: seriozitate şi rigurozitate! A absolvit Şcoala franceză de Gastronomie Ferrandi şi s-a specializat în Management în Restauraţie şi Hoteluri, în acest fel dobândind experienţă în cele mai luxoase restaurante din Paris.

Discuţia cu Remus a început firesc: „La 22 de ani, era 1989, am fugit din România! Am traversat, înot, Dunărea la Eşelniţa. În Paris am făcut de toate de la hamal, la ajutor de bucătar, până la Premier Maître D’Hôtel la Fouquet’s, unul dintre cele mai apreciate restaurante din lume, apoi Director la Brasserie de L 'Alma şi Stella Maris. Nimic nu m-a descurajat!“

Paris şi, înapoi, acasă

Remus s-a născut şi a crescut în Galaţi. Îmi spune povestea vieţii lui cu un zâmbet larg pe faţă. A copilărit pe malul Dunării şi, odată cu trecerea anilor, şi-a dat seama că aici n-are nicio şansă şi a fugit din ţară, mai întâi în Iugoslavia, apoi în Grecia, în Italia şi, într-un final, a ajuns la Paris.

„Am avut şansa să lucrez într-unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, Plaza Athénée, unde eram prieten cu bucătarii. Aici am lucrat mai întâi ca ajutor în bucătărie, la bar sau la servire, având astfel ocazia să experimentez de la bun început complexitatea acestei meserii. Mi-aş fi dorit să fiu actor, dar a trebuit să mănânc!“, spune Remus. Îmi povesteşte cum i-a dat gata pe francezi cu sarmale moldoveneşti, care aveau printre ele şuncă afumată, şi cu salată de vinete. „Le-a plăcut la nebunie mâncarea mea“, îşi aduce aminte Remus.

Remus iubeşte bucătăria simplă: „Maria, am crescut cu mâncare simplă. Reţeta care-mi place mie mult e cea mai simplă! O bucată de peşte, de preferat calcan, se curăţă bine, apoi se pune pe grătar. Calcanul are o carne foarte gustoasă dacă e bine gătit şi are alături un sos. Mănânc şi pulpă de miel, marinată în vin roşu, apoi băgat la cuptor până se rumeneşte. Sunt o bunătate!“

A stat în Franţa 21 de ani, iar întoarcerea în România s-a petrecut firesc. A vrut să facă şi în ţară ceva. „Iniţial trebuia să vin din când în când, dar am rămas aici. Bucureştiul mi-e foarte drag, pentru că are multă energie, comparativ cu Parisul care e plat“, îmi spune zâmbind. Aşa că a deschis, în primii ani de la întoarcerea în România, restaurantul Grandeur, împreună cu Samuel Le Tourriellec, local care a avut succes imediat! „Cu Samuel am lucrat la Paris. El este, după mine, cel mai bun bucătar din România (între timp restaurantul a fost închis)“. Îmi spune zâmbind că acum îşi construieşte o casă, pe Valea Argovei, dar are un regret, moment în care îi piere zâmbetul: „Cel mai rău îmi pare că nu am copiii lângă mine!“

Remus Nica face echipă cu Dezbrăcatu’, zilnic, de luni până vineri, de la ora 17.00, la Cireaşa de pe tort, de la Prima TV. „Critică“ vedetele care nu ştiu să gătească, le laudă pe cele care merită şi-i sfătuieşte pe doritori cum să mănânce sănătos.

Text: Maria Belu Foto: Sorin Stana