Prăjitură pufoasă cu caise şi brânză de vaci
Pentru a aduce culoarea şi aroma verii în bucătăria ta, merită să încerci această reţetă de prăjitură cu caise.
Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină 25 g drojdie 150 ml lapte 75 g zahăr 1 ou 3 gălbenuşuri 1 praf de sare 100 g unt 1 păstaie de vanilie coaja rasă de la 1 lămâie
Pentru umplutură
250 g brânză de vaci
100 ml smântână pentru frişcă
3 ouă
150 g zahăr
300 g caise
Mod de preparare
Pentru aluat, dizolvi drojdia într-o lingură de lapte şi o linguriţă de zahăr. O laşi deoparte 20 de minute. Între timp, amesteci restul de lapte şi zahăr şi le pui pe foc, până se dizolvă zahărul. Topeşti şi untul. Separat cerni făina. În mijlocul ei torni maiaua, untul topit, laptele, oul, sarea, gălbenuşurile, păstaia de vanilie şi coaja de lămâie. Frămânţi aluatul şi-l laşi acoperit la loc cald o oră, până îşi dublează volumul.
Pentru umplutură, speli caisele, le cureţi de sâmburi şi le tai cubuleţe. Baţi ouăle cu zahărul, apoi le amesteci cu brânza. Adaugi şi smântâna.
Când aluatul şi-a dublat volumul, îl împarţi în două. Întinzi 2/3 din aluat pe o tavă cu pereţii detaşabili. Torni umplutura de brânză. Adaugi caisele. Din aluatul ce a rămas formezi un cerc pe care-l pui pe mijlocul celeilalte bucăţi aşezate în tavă, deasupra umpluturii de brânză. Laşi prăjitura să crească la loc cald 30 de minute şi o coci o oră, la 170 °C.
Foto: Profimedia