Care este cel mai bun ulei pentru prăjit

uleiuri pentru gatit jpeg

O dată cu extinderea paletei de uleiuri comercializate a crescut şi nedumerirea cu privire la ce produse ar trebui să folosim şi când. Dacă vrei să ai o dietă sănătoasă, e bine să ştii care sunt cele mai indicate pentru prăjit sau ce uleiuri sunt benefice doar adăugate în mâncare.

Uleiul de măsline extravirgin

Unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, acesta este bogat în grăsimi monosaturate, care scad colesterolul rău şi ridică nivelul colesterolului bun în organism. Uleiul de măsline pur reprezintă, totodată, şi o sursă importantă de antioxidanţi, numiţi polifenoli. Folosit pentru prăjire însă, îşi pierde o parte semnificativă din calităţi, cel extravirgin având un punct de ardere de până la 160 de grade Celsius, de aceea poate fi utilizat pentru gătit doar la temperaturi scăzute. Este ideal însă pentru asezonarea legumelor gătite la aburi sau ca dressing pentru salate.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos nerafinat prezintă o mulţime de beneficii pentru sănătate, fiind o sursă de grăsimi bune, echilibrează zahărul din sânge şi ajută la digestie. Îl poţi folosi pentru a înlocui untul în reţete, de la sosuri până la foile de tarte. Este foarte bun pentru gătit deoarece compoziţia lui rămâne neschimbată la temperaturi ridicate. Cel mai important aspect în alegerea uleiului de cocos este ca acesta să fie presat la rece, nu hidrogenat.

Uleiul de rapiţă

Pentru gătit este recomandat uleiul de rapiţă presat la rece şi cel organic, nu cel produs industrial, care conţine multe grăsimi trans, nesănătoase. În această formă reprezintă o sursă bogată de omega 3, având totodată un conţinut ridicat de vitamina E. Se pretează atât pentru prăjit, sotat, copt sau în diverse sosuri pentru salate. Are un gust natural, ce păstrează aromele felurilor de mâncare intacte. Poate înlocui cu succes margarina şi untul din dulciuri.

Uleiul de palmier

Spre deosebire de alte tipuri de uleiuri, uleiul de palmier este mai rezistent în cazul prăjirii, având un punct de ardere ridicat, de aceea este considerat o alternativă mai bună decât uleiul de floarea-soarelui, în cazul gătirii alimentelor la temperaturi ridicate. Ca sa fie sănătos însă, uleiul de palmier trebuie să fie nehidrogenat, conţinând la fel de multe grăsimi saturate ca şi untul. Printre avantajele sale se mai numără şi faptul că nu miroase, nu face fum, nu pătrunde în alimente şi nu îşi schimbă culoarea.

Uleiul de avocado

Este un ulei vegetal plin de nutrimenţi şi grăsimi monosaturate. Cel mai des este comercializat în industria cosmetică, însă poate fi folosit şi pentru gătit. Are proprietăţi asemănătoare cu cel de măsline. Consumat în salate proaspete, măreşte rata de absorbţie a carotenului, substanţă esenţială pentru menţinerea sănătăţii ochilor. Înlocuieşte margarina şi untul, fiind foarte versatil, nu schimbă textura preparatelor şi nici gustul.

Sursa foto http://www.self.com