Care sunt beneficiile cartofilor

1 captura de ecran din 2019 08 08 la 11 03 56 png png

Cartofii se numără printre cele mai consumate produse alimentare din întreaga lume şi asta se întâmplă şi pentru că pot fi preparaţi în foarte multe moduri.

Cartofi prăjiţi, cartofi gratinati, piure de cartofi, supă cremă de cartofi - reţetele care includ delicioşii tuberculi par să fie nelimitate.

cartofi gratinati

Descoperiţi în Peru, de către spanioli, în jurul anului 1530, cartofii sunt astăzi cultivaţi în 160 de ţări din întreaga lume, existând 1.500 - 2.000 de tipuri de cartofi, care se clasifică în funcţie de culoare, mărime şi conţinut nutritiv. Datorită notorietăţii dobândite, cartofii pot fi, în prezent, admiraţi într-un muzeu.

Care sunt beneficiile cartofilor

„Frietmuseum“ din Bruges, Belgia, considerat printre cele mai ciudate muzee alimentare din lume, prezintă, cu ajutorul a mii de articole, istoria cartofului, a cartofilor prăjiţi şi a sosurilor cu care sunt consumaţi. De asemenea, în oraşul Mariinsk, regiunea Kemerovo, din Siberia, în anul 2008, a fost inaugurat un monument dedicat cartofului.

Acesta reprezintă o plantă de cartof, din granit, înaltă de un metru, care se luptă să treacă prin pământul crăpat. Cu toate acestea, cartofii au stârnit şi numeroase controverse, unele persoane considerând că leguma este una sănătoasă, în vreme ce sunt şi voci care susţin că este dăunătoare pentru sănătate. Iată, aşadar, care sunt principalele beneficii ale consumului de cartofi.

Cartofii conţin antioxidanţi care contribuie la menţinerea unei stări de sănătate bune Cartofii sunt bogaţi în compuşi precum flavonoide, carotenoide şi acid fenolic, care acţionează ca antioxidanţi şi neutralizează moleculele potenţial dăunătoare, cunoscute sub numele de radicali liberi. Antioxidanţii împiedică procesul de îmbătrânire a celulelor din organism şi previn apariţia unor boli grave.

Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, cartofii pot reduce riscul de a suferi de boli cronice, precum cele de inimă, diabet şi anumite tipuri de cancer. Consumul de cartofi contribuie la menţinerea nivelului zahărului în sânge Cartofii conţin un tip special de amidon, numit amidon rezistent.

Acesta nu este digerat, drept urmare trece neschimbat prin colon, unde devine o sursă de nutrienţi pentru bacteriile benefice din intestin. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că amidonul rezistent are beneficii asupra sănătăţii, printre acestea numărându-se reducerea rezistenţei la insulină, care, la rândul ei, are un efect benefic asupra nivelului zahărului din sânge.

Cartofii nu conţin gluten şi pot fi consumaţi de persoanele care suferă de boli celiace Dieta fără gluten este una dintre cele mai cunoscute din lume. Există persoane care pot avea simptome neplăcute atunci când consumă alimente cu gluten. Printre efectele neplăcute ale glutenului asupra organismului se numără dureri de stomac, diaree, constipaţie, balonare şi erupţii cutanate.

De aceea, în cazul persoanelor care suferă de o boală celiacă sau au intoleranţă la gluten, consumul cartofilor este recomandat, pentru că aceştia nu conţin proteina în cauză. Cartofii sunt săţioşi Cartofii sunt recunoscuţi ca fiind printre cele mai hrănitoare alimente. Potrivit unui studiu recent, cartofii fierţi au cel mai ridicat grad de saţietate, fiind de şapte ori mai hrănitori decât croissantele, de exemplu.

Cartofii conţin o cantitate mare de fibre, care contribuie la creşterea stării de saţietate. Cartofii sunt uşor de preparat Poate unul dintre cele mai la îndemână alimente, cartofii sunt uşor de preparat. Prăjiţi, fierţi, copţi, în amestec cu alte alimente - cartofii pot fi folosiţi la aproape orice gustare.

Experţii în gastronomie atrag, totuşi, atenţia asupra cartofilor prăjiţi, care pot conţin un număr mare de calorii, dacă sunt pregătiţi în mult ulei.

Cartofii sunt bogaţi în vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre şi amidon rezistent. Cu toate acestea, în funcţie de modul de preparare şi de cantitatea consumată, pot avea şi efecte negative asupra organismului. Unele studii au arătat că anumite produse din cartofi, printre acestea numărându-se chipsurile şi cartofii prăjiţi, pot duce la creşterea în greutate.

Foto: Artem Shadrin/ Shutterstock