Caşcaval românesc, la un pas să ajungă brand european. Este produs în Botoşani şi este considerat unicat în Uniunea Europeană

cascaval jpeg

Caşcavalul de Săveni, produs în judeţul Botoşani, este la un pas să ajungă brand european. Mai precis Ministerul Agriculturii depune actele la Comisia Europeană pentru înregistrare acest produs din nordul Moldovei. Reţeta şi gustul acestui caşcaval sunt considerate unicat.

În momentul de faţă, România are înregistrare la nivel european, doar trei denumiri de origine protejată, adică branduri locale unicat. Este vorba de magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu şi telemeaua de Ibăneşti.

Ministerul Agriculturii a anunţat că sunt elaborate în momentul de faţă dosare pentru înregistrarea şi altor produse la Comisia Europeană. Mai precis, cârnaţii, de Pleşcoi, dar şi caşcavalul de Săveni. Ultimul produs, mai puţin cunoscut ca denumire, este din judeţul Botoşani, iar producătorii acestuia spun că are o reţetă şi un gust unicat.

Caşcaval inventat pe vremea comuniştilor

Caşcavalul de Săveni este întâlnit ca reţetă doar în zona Săveniului şi Vlăsineştiului şi este realizat în toată lumea de doar 6 producători din acest areal geografic. Sunt singurii care cunosc şi aplică reţeta în producţie. Reţeta este de altfel preluată din perioada comunistă.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro