Tabelul caloriilor pentru cele mai consumate alimente

alimente2 jpeg

Medicii nutriţionişti ne recomandă să nu consumăm mai mult de 2.000 de calorii zilnic dacă vrem să prevenim kilogramele în plus. Aşadar, este bine să ştii ce aport caloric au cele mai cunoscute alimente.

Carne şi ouă   (100 g)  Calorii

Pui                               159

Vită                             104

Porc                             212

Curcan                         112

Miel                             109

Ouă de găină               143

Ştiai că...

... 100 de grame de pui au aproape 500 de calorii? Din acest motiv, este bine să consumi carnea fără piele. Deşi carnea de pui sau de curcan este mai sănătoasă, este indicat ca din când în când să optezi şi pentru o bucată de cotlet de porc, singura condiţie fiind ca acesta să fie fără grăsime şi să nu depăşească 200 de grame porţia.

Brânzeturi (100g)     Calorii

Caşcaval                      306

Brânză telemea            235

Brânză proaspătă         164

Brânză  topită              270

Caş de oaie                  280

Cremă de brânză         269

  100 de grame de brânză telemea sau proaspătă conţin aproximativ 140 de mg de calciu. 2 felii de brânză pe zi ajută la pierderea în greutate, deoarece calciul are rolul de a descompune celulele de grăsime. Brânza de capră sau de oaie este recomandată persoanelor care au probleme de digestie.

Lapte  (100 ml)        Calorii

De vacă 3,5%  grăsime    64

De vacă  1,8% grăsime   45

De vacă 0,1% grăsime    31

De soia                        18

De reţinut!

Cu cât laptele este mai degresat, cu atât şi conţinul de colesterol este mai scăzut. Mai exact, 100 ml de lapte integral are 75 mg de colesterol, în timp ce 100 de ml de lapte cu 0,1% grăsimi are doar 3 mg de colesterol. Laptele gras este indicat persoanelor care au sistemul imunitar slăbit şi se confruntă cu probleme de infertilitate.

Legume (100g)         Calorii

Cartofi                         77

Ceapă                          42

Roşii                            18

Morcovi                       41

Ardei                           26

Fasole Verde               31

Fasole                          303

Conopidă                    25

Castraveţi                    12

Salată verde                17

Dovlecei                      12

Ciuperci                       29

Mazăre                                    42

Spanac                         23

Varză                           31

Vinete                         24

Legumele verzi se numără printre cele mai sănătoase alimente. Castraveţii sunt consideraţi aliment-medicament pentru cei care suferă de iritaţii la nivelul căilor respiratorii şi urinare, iar o cură cu aceste legume stimulează eliminarea acidului uric. Ardeii verzi echilibrează nivelul de zahăr din sânge, în timp ce varza contribuie la detoxificarea organsimului şi la reducerea nivelului de colesterol „rău“ din sânge.

Fructe (100g)     Calorii

Mere                         49

Cireşe                       63

Vişine                          50

Caise                           48

Piersici                         39

Pere                             58

Pepene verde               30

Pepene galben             34

Portocale                     47

Ananas                                    48

Banane                                    89

Căpşuni                       32

Fructe de pădure         45

Kiwi                            61

Prune                           60

Fructele sunt un izvor nesecat de substanţe nutritive, marele lor avantaj fiind că, indiferent de anotimp, mereu le poţi găsi proaspete. În plus, fiecare din ele este benefic pentru ameliorarea unei afecţiuni. Antioxidanţii din cireşe ajută la reducerea durerilor specifice artritei şi gutei, pepenele este principalul aliat în lupta cu kilogramele în plus, ananasul conţine bromelină, o enzimă care previne regenerarea celulelor canceroase, în timp ce kiwi are de două ori mai multă vitamina C decât citricele şi reduce nivelul trigliceridelor din sânge.

Produse de panificaţie (100 g) Calorii

Pâine albă                    269

Pâine neagră                245

Pâine integrală             253

Pâine prăjită                358

Covrigi                        225

Chifle                          254

Ştiai că nu este recomandat să mănânci pâine proaspătă? După coacere, amidonul din pâine are nevoie de 8 ore ca să se stabilizeze. Cu cât este mai proaspătă, cu atât pâinea va fi mai pufoasă, iar tu vei fi tentată să mănânci mai multă. Produsele de panificaţie din făină albă sunt o sursă de calorii „goale“, care în loc să hrănească organismul, se depozitează sunt formă de celule adipoase.

Dulciuri  (100g) Calorii

Corn cu ciocolată        368

Plăcintă cu brânză       312

Melci cu mere              186

Gogoşi                         426

Ciocolată cu lapte       545

Ciocolată neagră         521

Îngheţată                     270

Clătite simple              121

Biscuiţi                        495

Zahăr                           387

Miere                           325

Deşi o masă nu pare  a fi completă fără un desert la sfârşit, zahărul este unul dintre cele mai nocive alimente pentru organism. Pe lângă un indice caloric ridicat, produsele zaharoase predispun la obezitate, hipertensiune şi diabet de tip 2. Sporirea cantităţii de insulină eliberată de către organism creşte şi riscul de cancer la sân şi la colon.

Paste şi orez (100g) Calorii

Spaghette                    350

Macaroane                   371

Penne                          357

Orez alb                       361

Orez basmati               347

Consumat cu moderaţie, orezul este un aliment sănătos, deoarece nu conţine colesterol sau grăsimi nesănătoase. Este contraindicat să fie asociat cu carnea, însă poate fi servit alături de legume sau peşte.

Grăsimi (100 gr/ml) Calorii

Unt 65% grăsime        587

Unt 80% grăsime        720

Margarină                    360

Margarină pentru prăjituri 540

Ulei de floarea-soarelui 900

Ulei de măsline           824

De ce să consumi ulei de măsline

Beneficiile uleiului de măsline sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, când era folosit la tratarea multor afecţiuni. Este singurul tip de ulei vegetal care poate fi consumat proaspăt, după presarea măslinelor. Nu trebuie să lipsească din dieta cardiacilor sau a celor care suferă de gastrită sau ulcer gastroduodenal.

Preparate din carne (100g) calorii

Salam                          480

Bacon                          346

Şuncă                          241

Crenvuşti                     225

Pate de porc                243

Pate de pui                  149

Păstramă de porc         281

Păstramă de pui           133

O porţie de carne grasă sau procesată are nevoie de aproximativ şase ore pentru a fi digerată. Cu cât sunt consumate mai multe alimente procesate, cu atât timpul de digestie creşte şi se instalează balonarea şi durerile abdominale.

Băuturi (100 ml)

Cafea neagră               12

Cafea cu zahăr                        57

Cappuccino                 369

Ceai verde                   23

Suc acidulat                46

Cola                             42

Bere                             43

Vin roşu                      75

Vin alb                                    73

Ce beneficii are vinul

Un pahar de vin roşu pe zi poate face minuni pentru sănătate, deoarece conţine resveratrol, cel mai puternic antioxidant. El împiedică radicalii liberi să distrugă celulele şi previne afecţiunile cronice, cele cardiovasculare şi cancerul. Cei care nu pot bea alcool îşi pot lua porţia de resveratrol din struguri.

Peşte (100 g) Calorii

Macrou            205

Crap                126

Somon             206

Fitofag                        127

Şalau               73

Pangasius        90

Păstrăv                        148

Cum să mănânci peştele Peştele, în special cel oceanic, este o sursă importantă de proteine şi acizi graşi Omega-3. Aceştia au rolul de a menţine elasticitatea vaselor de sânge, prevenind astfel atacul vascular cerebral. Pentru a beneficia de toate proprietăţile sale, sunt recomandate 2-3 porţii de peşte pe săptămână, preparat la cuptor, la grătar sau pe aburi.

Seminţe (100 g) Calorii

Nuci                654

Alune              567

Fistic               562

Seminţe de dovleac     416

Seminţe de floarea-soarelui 581

Porţia zilnică de seminţe

Aceste seminţe sunt sănătoase, atât timp cât sunt consumate cu măsură. Mai exact, o porţie de miez de nucă nu trebuie să depăşească 40 de grame, adică 7 jumătăţi de miez. În cazul seminţelor de dovleac sau de fistic ele trebuie să numere 23 de bucăţi pentru a se încadra în cele 40 de grame recomandate.