Ce indică cifrele de pe ouă

Various eggs jpeg

Fierte, prăjite sau în compoziţia preparatelor, ouăle nu lipsesc din dieta noastră. Află care este diferenţa între oul de găină, cel de raţă şi cel de prepeliţă!

Oul de găină, sursă de proteine

Consumate cu moderaţie, ouăle de găină au numeroase proprietăţi nutritive. Albuşul reprezintă 55% din greutatea totală a unui ou şi conţine cea mai mare parte de proteine, enzime, săruri de potasiu, fier şi magneziu. Este o sursă de acid glutamic, un aminoacid care revitalizează scoarţa cerebrală şi previne bolile nervoase. În gălbenuş se găsesc lipidele, mai exact colesterolul şi acizii graşi – prin urmare, este recomandat să nu mănânci mai mult de două gălbenuşuri pe zi.

Ce indică cifrele de pe ouă

Atunci când cumperi ouă, pe lângă durata de valabilitate, uită-te să vezi provenienţa lor. Cifra 0 de pe etichetă indică faptul că găinile sunt crescute în sistem ecologic, cifra 1 arată faptul că găinile sunt crescute în aer liber, în timp ce cifra 2 este un indicator că găinile sunt crescute la sol, în hale. Cifra 3 corespune ouălelor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite. După această cifră urmează două litere care indică ţara de provenienţă, apoi codul de identificare al producătorului.

Ouăle de prepeliţă îţi protejează vederea

În comparaţie cu ouăle de găină, cele de prepeliţă au de 5 ori mai mult fosfor, de 7 ori mai mult fier, de 6 ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2. Deşi sunt mici, ouăle de prepeliţă sunt o sursă de carotenoide şi de luteină, substanţe care previn degenerescenţa maculară şi reduc riscul apariţiei cataractei. În acelaşi timp, conţin enzime care îndepărtează depunerile de colesterol de pe vasele de sânge, scăzând astfel nivelul colesterolului rău LDL.

Ouăle de raţă, bogate în colesterol

Un ou de raţă are aproximativ 70 de grame, din care 9 grame de proteine, 10 grame de grăsimi şi 619 mg de colesterol. Din acest motiv ele ar trebui consumate cât mai rar de persoanele cardiace sau care au deja un nivel crescut al colesterolului. În schimb, oul se păstrează mai mult timp, în comparaţie cu cel de găină, ajută la formarea celulelor roşii şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului digestiv.

Bine de ştiut!

1 ou de găină cântăreşte în jur de 55 de grame, în timp ce unul de prepeliţă are în jur de 10 grame.