Carnea şi cartofii prăjiţi, dar şi o ciorbă sunt opţiunile cele mai frecvente ale românilor atunci când ajung la un restaurant. Cel puţin asta arată statisticile reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, iar de bucătăria gourmet mulţi nici nu au auzit. Românii nu par a avea şi a-şi dori să dezvolte o cultură gastronomică necesară savurării unui meniu gourmet, aflat în trend în restaurantele din străinătate.

Atunci când ne referim la bucătăria gourmet, ne ducem cu gândul la bucătăria franceză. Ceea ce nu este rău! Gourmet este asociat cu bucătăria franceză, însă recent s-a ajuns la concluzia că până şi o masă pregătită acasă poate fi numită gourmet. Gourmet este un ideal cultural asociat cu arta culinară a alimentelor fine şi a băuturilor sau haute cuisine, care se caracterizează prin preparate şi prezentări estetice echilibrate, cu mai multe contraste, chiar elaborate rafinat. Termenul şi practicile asociate cu bucătăria gourmet sunt de obicei folosite pentru a descrie oamenii cu un gust rafinat şi pasiune pentru alimentele cu arome unice.

continuarea pe adevarul.ro

Loading...