Ce să faci cu resturile de la masa de Crăciun

Masa îmbelşugată de Crăciun la care s-a adunat toată familia a fost copioasă. Dar nu-i aşa că a rămas multă mâncare, cum se întâmplă în fiecare an? Şi, ca să nu te plictiseşti de aceleaşi preparate zile la rând, avem pentru tine 3 reţete delicioase, prin care vei transforma total resturile de la masa de Crăciun.

Tortilla cu cârnaţi (Mic dejun)

Ingrediente

  • 300 g cârnaţi proaspeţi sau afumaţi
  • 400 g cartofi (copţi, fierţi, la cuptor – garnitura de la masa de Crăciun)
  • 4 ouă
  • 100 ml smântână lichidă
  • 100 g caşcaval
  • sare, după gust
  • piper, după gust

Tai cartofii cuburi şi cârnaţii felii. Baţi ouăle cu sare, piper şi smântâna lichidă, apoi torni amestecul peste cartofi şi cârnaţi. Omogenizezi compoziţia şi o pui într-un vas uns cu puţin unt.

Dai la cuptor, la foc mediu, 20-25 de minute. Scoţi vasul, presari caşcavalul ras şi mai laşi la cuptor 10 minute.

2 shutterstock 1265962954 jpg jpeg

Salată cu verdeţuri şi friptură (Prânz)

  • 300 g carne macră de la friptura de Crăciun (porc, pui, curcan)
  • 100 g rucola (sau salata preferată)
  • 10 roşii cherry
  • 1 linguriţă seminţe pin

Pentru dressing

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură muştar cu boabe
  • zeama de la ½ lămâie
  • sare, după gust
  • piper, după gust

Cureţi carnea rece de piele şi fâşii de grăsime, apoi o tai feliuţe. Tai roşiile cherry în sferturi şi rumeneşti într-o tigaie antiaderentă seminţele de pin, 1-2 minute Amesteci într-un bol încăpător rucola, carnea, roşiile şi seminţele de pin.

Faci un dressing din toate ingredientele. Îl torni peste salată şi serveşti.

3 shutterstock 286058756 jpg jpeg

Bread pudding (Desert)

Ingrediente

  • 500 g cozonac vechi de câteva zile (simplu sau cu umplutură)
  • 100 ml smântână lichidă
  • 100 ml lapte integral
  • 3 linguri sirop de arţar (sau miere)
  • 1 esenţă de vanilie
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 50 g unt
  • 3 ouă
  • 2 piersici din compot
  • 50 g miez de nucă

Tai feliile de cozonac şi le aranjezi într-un vas termorezistent, uns cu unt. Baţi ouăle cu siropul de arţar (sau cu mierea), laptele, smântâna lichidă, coaja de portocală şi esenţa de vanilie. Torni amestecul peste cozonac.

Tai untul cubuleţe şi îl pui şi pe el peste cozonac, din loc în loc. Dai vasul la cuptor, la foc mediu, până se rumeneşte. Scoţi vasul din cuptor, presari jumătăţi de nucă şi felii de piersici din compot, bine scurse. Mai dai la cuptor 10 minute.

1 shutterstock 604417001 jpg jpeg

FOTO: Shutterstock