Sărbătorile de iarnă ne bat la uşă, iar odată cu ele gospodinele încep să-şi facă planuri pentru masa de Crăciun. Nelipsit de pe aceasta este, fără îndoială, cozonacul, motiv pentru care îţi recomandăm cinci reţete de cozonac ce vor satisface chiar şi cele mai exigente pretenţii.

Reţetă de cozonac pufos cu cacao, nucă şi rahat

Cozonac pufos, ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg faină
  • 500 ml lapte
  • 4 ouă
  • 250 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • 50 ml ulei
  • 50 gr de drojdie proaspătă
  • coajă de lămâie
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao
  • o fiolă cu esenţă de rom
  • 250 de gr de rahat tăiat cubuleţe
  • 250 gr de nucă măcinată
  • 100 g stafide
  • 150 gr zahăr
  • 4 albuşuri

Cozonac pufos, mod de preparare

Este indicat să ţii toate ingredientele necesare la temperatura camerei cu cel puţin o zi înainte de prepararea cozonacului. Mai întâi facem o maia din drojdie, o lingură de făină şi 100 ml de lapte călduţ. Se lasă la crescut într-un loc călduţ. Între timp, separăm albuşurile de gălbenuşuri şi frecăm gălbenuşurile cu zahărul şi sarea până se albesc. Apoi încălzim laptele şi îl adăugăm peste gălbenuşuri.

Se amestecă întreaga compoziţia până nu se mai simte zahărul. Adăugăm esenţa de rom, coaja de lămâie şi portocală. Într-un vas încăpător se adaugă făina cernută de 2-3 ori şi se face o gropiţă în mijloc unde se pune maiaua şi laptele. Frământăm aluatul până se încorporează tot. Încălzim untul şi uleiul şi se pune câte puţin, până se încorporează în aluat.

Acoperim aluatul şi îl lăsam la crescut circa 45 minute. Între timp, batem albuşurile spumă cu zahăr, adăugăm cacao, nuca tocată şi amestecăm. După ce creşte aluatul, se împarte în două. Prima parte o împărţim din nou în două bucăţi. Pe fiecare parte punem din amestecul de cacao şi nucă, iar pe deasupra adăugăm rahat. Se rulează şi se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.
Punem cozonacul în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă la crescut în tavă încă 30 de minute. Apoi îl ungem cu un ou şi presărăm zahar. Introducem cozonacul la cuptor pentru 45 minute până se rumeneşte. În prima jumătate de oră, uşa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziţia.

Reţetă cozonac pufos cu stafide şi rahat

Cozonac pufos de casă, ingrediente

  • 500 g făină
  • 2 gălbenuşuri
  • 75-100 g zahăr
  • 250 ml lapte
  • coaja de la 1 lămâie sau portocală
  • vanilie
  • 25-30 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
  • 100 g ulei
  • 1 praf de sare
  • 50 g stafide
  • 1 lingură rom
  • 100 g rahat
  • susan, mac

Cozonac pufos de casă, mod de preparare:

Mai întâi batem gălbenuşurile cu un praf de sare doar cât să se desfacă gălbenuşurile. Le lăsăm deoparte 10 minute. Apoi dizolvăm drojdia cu puţin lapte călduţ şi făină. Lăsăm la dospit pentru 10 minute. Adăugăm ¾ din lapte şi amestecăm bine. Apoi amestecăm bine gălbenuşurile cu zahăr şi se bat până se topeşte tot zahărul. Trebuie să obţinem o cremă fină.

Adăugăm gălbenuşurile peste aluat, vanilie şi coaja de lămâie rasă şi frământăm aluatul câteva minute. Se adaugă lapte cât este nevoie. Abia acum începem să frământăm cum trebuie tot aluatul. Se ung mâinile cu ulei şi se frământă bine până se termină tot ulei. Acoperim aluatul cu folie de plastic şi îl lăsăm la dospit până când îşi dublează volumul. Poate dura 2-3 ore.

Se împarte aluatul în 2, se întinde fiecare bucată, presărăm stafidele şi bucăţelele de rahat şi se rulează. Procedăm la fel şi cu cealaltă bucată şi apoi împletim cele două suluri. Aşezăm cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt şi îl lăsăm la dospit în loc cald pentru 40 de minute. Apoi ungem cozonacul cu un gălbenuş bătut cu 1 lingură de apă. Lăsăm cozonacul la copt pentru 40 de minute şi îl scoatem după ce trece testul cu scobitoarea.

Reţetă cozonac pufos de casă

Cozonac de casă, ingrediente:

Pentru aluat

  • 1 kg de făină
  • 50 g drojdie
  • 200 g zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1 esenţă de vanilie

Pentru umplutură

  • 4 albuşuri
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 linguri de cacao
  • 1 esenţă de rom
  • 250 g miez de nucă
  • 100 g stafide
  • 250 g rahat

Cozonac de casă, mod de preparare

Începem prin a dizolva drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi amestecăm cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut. Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.

Topim untul şi îl lăsăm puţin la răcit. În timp ce frământăm, turnăm unt topit pe fundul vasului. Se frământă energic până se incorporează tot untul. Acoperim cu un prosop şi lăsăm la crescut.

Albuşurile se bat spumă împreună cu zaharul. Adăugăm cacaua, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata, potrivit a1.ro. 

După ce aluatul a crescut începem să îl modelăm. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat. Punem jumătate din umplutură pe toata suprafaţa. Presărăm jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.

Se rulează şi se aşează în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut cam 30 de minute. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic şi îl lăsăm o ora. După jumătate de oră, îi întoarcem în cuptor. Încerci dacă este copt cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.

Reţetă pentru cozonac cu brânză dulce

Ingrediente: Pentru aluatul de cozonac:

  • 600 gr făină
  • 120 gr untură sau unt
  • 4 linguri zahăr
  • 2 ouă 
  • un vârf de cuţit sare
  • coajă de lămâie
  • 25 g drojdie
  • 150 ml lapte
  • un galbenuş de ou pentru uns

Pentru umplutura cozonacului:

  • 800 gr brânză dulce
  • 100 gr unt
  • 200 gr zahăr zeama de la o lămâie
  • 80 gr griş
  • 2 ouă
  • 100 gr stafide
  • 1 vârf de cuţit sare
  • 2 esenţe sau plicuri de zahăr vanilat

Untura se freacă cu făina. Se adaugă ouăle, sarea, zahărul, coaja de lămâie. Drojdia este dizolvată în laptele călduţ şi se lasă aproximativ 10 minute, apoi se toară peste făină. Se frământă un aluat potrivit de tare care se lasă aproximativ 30 de minute să crească. Se frământă brânza cu untul moale până se formează o pastă fină. Se adaugă restul de ingrediente pentru compoziţie. Aluatul se împarte în trei şi se întinde pe rând câte o foaie. Se pune umplutură şi se rulează. Se ung cu gălbenuş de ouă amestecat cu 2 linguri de lapte.


Reţetă de cozonac cu mac şi stafide

Ingrediente:

  • 1 pachet de drojdie
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 2/3 ceaşcă de apă caldă
  • 1 cană de unt
  • ¼ pahar de zahăr
  • ½ linguriţă de sare
  • 2 linguri coajă rasă de lămâie
  • ¼ pahar de lapte praf
  • 2 căni de făină
  • seminţe mac
  • Stafide
  • jumătate de cană de lapte
  • 1 ou

Mod de preparare cozonac cu mac şi stafide:

Într-un pahar se dizolvă drojdia şi zahărul în apă, iar apoi se lasă timp de câteva minute. Între timp, într-un castron mare, se amestecă untul cu zahăr, sare, coaja de lamăie şi lapte. Se adaugă apoi două căni de făină, alternativ cu amestecul de drojdie. Se amestecă aluatul bine, iar apoi se pune pe o suprafaţă presărată cu făină. Se amestecă aproximativ 10 minute, până când aluatul este fin. Se adaugă mai multă făină dacă este necesar. Aluatul se pune apoi într-un vas uns, unde se lasă să crească aproximativ o oră. Se amestecă seminţele de mac, zahărul, stafidele, laptele şi restul de coajă de lămâie. Se toarnă apă fierbinete peste amestec şi se fierbe aproximativ 10 minute până se face o pastă destul de groasă. Ulterior, aluatul se împarte în două, se întinde şi se umple cu mac, apoi se răsuceşte. Cozonacii se aşează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu lei şi se coc aproximativ o oră, potrivit Libertatea.ro. 
 

Loading...