Viţa-de-vie a fost cultivată şi de strămoşii noştri geto-daci. Istoricul Antichităţii, Strabon, scria, în lucrarea sa „Geografia'“, că geto-dacii dispuneau de mari suprafeţe cultivate cu viţă-de-vie. De aici aflăm că regele Burebista ar fi ordonat distrugerea viilor de pe teritoriul regatului său, la sfatul marelui preot Deceneu. Însă pe vremea lui Decebal culturile au cunoscut o perioadă de înflorire.

Ingrediente

Pentru blat
3 ouă
150 g zahăr
100 ml ulei
100 ml lapte
350 g făină
sare
1 plic praf de copt
1 linguriţă esenţă de vanilie

Pentru glazură
250 g iaurt gras
50 g zahăr pudră
100 g struguri
1 plic gelatină incoloră
1 plic tort-gelee transparent

Mod de preparare

Pentru blat, separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă tare cu puţină sare. Freci gălbenuşurile cu zahărul şi esenţa de vanilie până capătă o consistenţă spumoasă. Torni laptele treptat şi, după ce s-a omogenizat, uleiul. Încorporezi albuşurile şi, la final, făina amestecată cu praful de copt. Torni compoziţia într-o tavă rotundă tapetată, o ţii la cuptor până când trece testul scobitorii şi o laşi la răcit, fără să o scoţi din tavă.

Amesteci iaurtul cu zahărul şi pui gelatina preparată conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Torni glazura peste blat şi aşezi din loc în loc jumătăţi de boabe de struguri. Dai la rece 2 ore, după care prepari tortul-gelee după instrucţiunile de pe ambalaj şi-l torni peste prăjitură. Laşi la rece peste noapte.

Loading...