Coadă de vită în sos de roşii, la cuptor

shutterstock 586609373 jpg jpeg

Gătită încet, la cuptor, această tocăniţă e suculentă şi plină de arome, iar sosul e numai bun să înmoi în el o coajă crocantă de pâine!

  • 2 cozi de vită (1,5 kg - 2 kg)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 cepe
  • 1 linguriţă boia dulce
  • 1 kg roşii
  • 4 căţei usturoi
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute
  • 1 frunză dafin
  • 2 morcovi
  • sare, piper, după gust
  • boabe de piper, după gust
  • 2 crenguţe rozmarin, pentru decor
  • ardei iute, pentru decor

Dai roşiile prin răzătoarea mare şi le laşi deoparte. 

Speli carnea, o cureţi de pieliţe, o usuci, o tai, o prăjeşti în ulei pe toate părţile, o scoţi şi o laşi la cald. Tai ceapa mărunt şi o pui la călit în grăsimea în care ai prăjit carnea, când devine sticloasă, adaugi usturoiul şi ardeii feliaţi, amesteci, potriveşti gustul de sare şi piper, le laşi cam 2 minute şi răstorni roşiile. După 10 minute, pui dafinul, boiaua şi bucăţile de carne.

Torni apă clocotită atât cât să fie acoperite ingredientele, adaugi boabe de piper şi dai vasul la cuptor, la foc mic, acoperit cu folie. După 3 ore, îndepărtezi folia, adaugi morcovii

feliaţi şi mai ţii încă 1 oră. Dacă e cazul, mai poţi turna puţină apă clocotită. Serveşti mâncarea presărată, dacă vrei, cu rondele de ardei iute şi cu crenguţe de rozmarin.

Tot ce trebuie să ştii despre friptura de vită

FOTO: Shutterstock