Cum cureţi vasele, în funcţie de materialele din care sunt făcute

vase curatate1 jpeg

După mesele îmbelşugate de Paşte, cel mai probabil în chiuveta ta s-au strâns mormane de vase murdare, tigăi, oale, crătiţi, farfurii şi tăvi pline de resturi de drob sau de grăsime.

Chiar dacă nu este o sarcină tocmai plăcută, spălatul vaselor poate deveni o etapă mai uşoară dacă ştii ce produse de curăţare să foloseşti, în funcţie de materialul din care sunt confecţionate vasele. Şi pentru că uneori chiar şi produsele de curăţare din comerţ pot da greş, ţi-am pregătit un mic ghid pentru a şti cum să cureţi cel mai bine tăvile de cozonac ruginite, cuţitele, oalele din inox sau farfuriile de porţelan, carafele sau paharele, fără prea mare efort.

* Ceşcuţele de cafea sau ceştile de ceai, chiar dacă le speli cu detergent de vase, pot să acumuleze de multe ori impurităţi în zona codiţei ori mânerului sau în zonele decorative, dacă sunt în relief. Ca să le înlături, ia un beţişor de urechi curat şi înmoaie-l în alcool medicinal, apoi freacă petele cu partea de vată înmuiată. Murdăria va dispărea imediat. Poţi folosi, în locul beţişoarelor de urechi, o periuţă de dinţi curată.

Citeşte şi: 7 alimente care expiră înainte de termenul de valabilitate

7 alimente care expiră înainte de termenul de valabilitate

* Paharele de cristal vor fi curate şi strălucitoare dacă le speli cu apă călduţă în care ai dizolvat 2 linguriţe de oţet şi 1 de sare grunjoasă. Agiţi de câteva ori soluţia în pahar, apoi îl clăteşti sub un jet de apă rece.

* Vasele de pământ sau de lut ars pot fi spălate cu apă călduţă în care ai dizolvat o linguriţă de oţet.

* Recipientele şi, în general, vesela de porţelan se spală cu apă caldă şi detergenţi de vase. De reţinut: vasele de porţelan, cât şi cele de sticlă nu se vor crăpa atunci când torni în ele lichide fierbinţi, dacă le aşezi în prealabil pe un tocător de lemn.

image

* Vasele de aluminiu, care sunt uşoare şi rezistente la foc şi la şocuri, pot fi curăţate folosind coji de mere. Acestea te ajută să cureţi suprafaţa care devine după o vreme ternă, cenuşie. Aşezi cojile într-un vas suficient de mare în care au loc şi oalele, şi tigăile de aluminiu pe care vrei să le cureţi. Torni apă cât să acoperi complet vasele. Acoperi cu un capac şi le fierbi 1 oră. Scoţi vasele de aluminiu din cel în care le-ai fiert şi le clăteşti cu apă rece. Le laşi să se usuce şi le ştergi cu un prosop moale şi curat.

* Vasele din oţel inoxidabil le speli în apă cu detergent lichid. Dacă apa din zona ta este calcaroasă, pui puţin oţet.

Citeşte şi: Cresc sau nu ouăle colesterolul? Află cât de adevărat este acest mit!

Cresc sau nu ouăle colesterolul? Află cât de adevărat este acest mit!

* Rugina care a apărut pe formele de prăjituri sau pe tăvile în care ai copt cozonacii se îndepărtează destul de simplu. Freci petele de rugină cu un burete de sârmă. Le speli apoi cu detergent lichid de vase şi le clăteşti cu apă rece din belşug. După ce s-au uscat, le ungi cu o pensulă, aplicând un strat subţire de ulei.

Citeşte şi: Cum obţii cea mai fragedă friptură de miel. Ce condiment nu trebuie să lipsească din marinată!

Cum obţii cea mai fragedă friptură de miel. Ce condiment nu trebuie să lipsească din marinată!

* Vasele de tip tuci (cele din fontă), cum ar fi clasicul ceaun, au nevoie de o curăţare cu ceapă. După ce le-ai spălat bine, acestea vor căpăta un luciu frumos dacă le freci suprafaţa cu o jumătate de ceapă crudă.

image

Bine de ştiut!

* Combină puţină sare cu zeamă de lămâie până obţii o pastă. Cu aceasta poţi să cureţi rugina de pe obiectele din fier precum vasele, tacâmurile, scrumierele, ş.a.m.d.

* Cuţitele foarte murdare, care au cruste de grăsime întărită sau murdărie de genul sângelui întărit se curăţă foarte repede cu un cartof crud, tăiat în două. Când cartoful devine îmbâcsit, taie partea murdară şi continuă curăţarea cuţitului.

* Carafa de sticlă, în care serveşti apă sau limonadă, are tendinţa de a deveni mată. Depunerile de calcar din interior dispar dacă le freci cu sare şi oţet. E bine să ungi interiorul carafei cu sare grunjoasă (cam un pumn) şi 250 ml de oţet. Laşi soluţia să acţioneze 10-15 minute, apoi clăteşti bine. Dacă stratul de calcar este mai gros, repeţi procedura şi freci uşor zonele afectate.

Citeşte şi: Cum îţi dai seama dacă peştele este cu adevărat proaspăt

Cum îţi dai seama dacă peştele este cu adevărat proaspăt

Telemeaua sau caşcavalul? Care este cea mai sănătoasă brânză?

Telemeaua sau caşcavalul? Care este cea mai sănătoasă brânză?