Cum prepară călugării zacusca de vinete. Secretele celei mai simple şi gustoase reţete, păstrate din vremuri străvechi

zacusca jpeg

Călugării din mănăstirile româneşti păstrează reţete vechi, pline de savoarea legumelor şi fructelor autentice pe care tot ei le cultivă în grădini. Printre aceste reţete se regăseşte şi cea de zacuscă, atât de căutată în această perioadă a anului.

Prin toate bucătăriile este forfotă mare odată cu venirea toamnei. Gospodinele pregătesc borcanele pentru murături, zacuscă sau dulceaţă, toate preparate după fel de fel de reţete moştenite, inventate sau găsite pe internet.

De mai bine de 17 ani, călugărul Efrem este bucătarul mânăstirii Dervent din judeţul Constanţa. El este cel care se îngrijeşte zilnic de mâncarea fraţilor şi pelerinilor, dar este şi responsabil cu preparatele care trebuie puse la adăpost pentru iarnă. Una dintre reţetele preferate de părinte, este cea de zacuscă ”cu gust spectaculos”, după cum îi place să spună.

Pentru această reţetă, gospodinele au nevoie de 2 kilograme de vinete, 3 kilograme de ardei roşii, (de preferinţa ardei graşi roşii), 1 kilogram de ceapă, 1 litru de bulion de roşii de consistenţă potrivită (nu pastă), 500 de mililitri de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de piper negru măcinat, 2 linguri zahăr, iar la final, sare după gust.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Citeşte mai mult pe adevarul.ro