Cum să faci fructe sau ouă murate: secretele gospodinelor pentru pregătirea celor mai gustoase conserve

Muraturi jpeg

Pentru orice gospodină veritabilă, începutul de toamnă reprezintă sezonul pregătirii conservelor pentru iarnă. Fie că este vorba despre murături, zacuscă, dulceţuri sau compoturi, toate au în spate secrete transmise de la o generaţie la alta.

Deşi implică eforturi şi resurse considerabile, românii nu renunţă la conservarea legumelor şi fructelor pentru iarnă, dorind să se bucure de gustul acestora pe tot parcursul anului. Potrivit unui sondaj realizat de Unisol, 81% din participanţi pregătesc astfel de conserve penru iarnă, investind între 100 şi 300 de lei în această activitate.

Secretele unor murături gustoase: conservanţi naturali şi legume cât mai proaspete

Prepararea şi conservarea murăturilor implică reguli stricte ce trebuie cunoscute, dar şi diferite trucuri pentru a potenţa gustul acestora şi a le păstra cât mai bine: temperatura la care sunt păstrate trebuie să fie constantă; locul de depozitare trebuie să fie unul întunecos, ferit de razele soarelui; recipientele trebuie sterilizate înainte, iar durata acestui proces trebuie să ţină cont de dimensiunea borcanului; răcirea borcanelor trebuie să se facă în mod natural, cât mai lent.

Mirela Badea, o gospodină cu zeci de ani de experienţă, spune că secretul unor murături reuşite stă în calitatea legumelor folosite: „Când aleg legumele pentru murat, sunt atentă să fie cât mai proaspete şi mai sănătoase, fără crăpături sau pete“. De asemenea, ea mizează numai pe ingrediente naturale: „Nu folosesc conservanţi artificiali niciodată, îi prefer pe cei naturali - boabele de piper şi de muştar, hrean, frunze de ţelină sau căţei de usturoi -  pentru că oferă o aromă aparte murăturilor şi au acelaşi efect precum cei din comerţ.“

Află cum se prepară ouă murate pe adevarul.ro.

Află cum se prepară ouă murate pe adevarul.ro.