3 deserturi aromate cu fructe din livadă

panna cotta caise shutterstock 288283781 jpg

Vara, natura ne oferă darurile sale minunate: fructe pline de aromă, culoare, gust. Pline de nutrienți și vitamine, ele ne îmbogățesc mesele cu savoarea lor.

Fiecare dintre noi are o prăjitură cu fructe întipărită în memoria culinară, la care s-ar întoarce iar și iar. Căci fructele din livezi, fie vișine, cireșe, prune, caise și piersici sunt perfecte în orice desert.

Fie că alegi să pregătești pentru cei dragi o prăjitură simplă, nepretențioasă, sau un desert rafinat și complex pentru o ocazie specială, dacă mizezi pe fructele din livadă vei avea numai de câștigat.

Iată 3 rețete delicoase pline de aroma fructelor de livadă.

Panna cotta cu caise

Ingrediente

500 ml smântână lichidă (30% grăsime)

150 g zahăr

1 esență de vanilie

15 g gelatină

400 g caise

felii de caise, pentru decor

Speli caisele, îndepărtezi sâmburii, le tai felii și presari 100 g de zahăr. Le transferi într-o cratiță și o pui pe foc, până ce dă în câteva clocote și zahărul s-a topit. Torni amestecul în blender și mixezi până când obții un piure, pe care îl treci printr-o sită fină. Îl lași la răcit.

Pentru panna cotta, așezi pe foc smântână lichidă cu restul de zahăr și ții pe foc mic până ce e pe punctul de a fierbe, apoi dai deoparte.

Pprepari gelatina conform indicațiilor de pe ambalaj, o adaugi în compoziție și omogenizezi. Pui esența de vanilie, piureul de caise și amesteci. Torni panna cotta în pahare și le dai la frigider câteva ore. O servești decorată cu felii de caise.

Citește și Gomboți cu caise: cel mai aromat desert de sezon

Tort cu bezea și cireșe

Ingrediente

Pentru bezea:

4 albușuri

1 praf de sare

280 g zahăr

20 g pudră de cacao

1 linguriță suc de lămâie

Pentru cremă:

300 ml frișcă lichidă (35% grăsime)

200 g mascarpone

esență de vanilie

300 g cireșe fără sâmburi

Preîncălzești cuptorul la 110 °C. Mixezi albușurile cu sarea până când au consistența unei spume subțiri, apoi adaugi treptat zahărul, mixând la viteză maximă. Când bezeaua e fermă și lucioasă, torni zeama de lămâie și mai mixezi 30 de secunde. Încorporezi pudra de cacao, dar nu omogen, astfel încât compoziția să fie marmorată.

În tăvi de aragaz tapetate cu hârtie de copt, trasezi cu un creion 3 cercuri, cu diametrele de 20 cm, 16 cm, respectiv 14 cm. Pui bezeaua în cercurile trasate anterior și o modelezi cu spatula astfel încât să obții o formă de disc, cu grosimea de un centimetru.

Dai tăvile la cuptor și ții 10 minute, apoi reduci temperatura la 90 ˚C și coci bezeaua aproximativ 60 de minute. Stingi cuptorul, întredeschizi ușa și lași la răcorit o oră.

Mixezi frișca lichidă cu mascarpone și esența de vanilie, după gust, într-un bol, până ce obții o cremă aerată. Asamblezi tortul: așezi pe un platou blatul cel mai mare, pui un strat de cremă și presari cireșe bine scurse. Continui până termini ingredientele și închei cu un strat de cremă. Decorezi desertul cu cireșe întregi și îl ții la frigider până în momentul servirii.

Galetă cu piersici

Pentru aluat:

300 g făină

3 g drojdie instant

40 g zahăr

1 ou

1 praf de sare

30 g unt

100 ml lapte

Pentru topping:

5-6 piersici

1 lingură amidon

50 g zahăr pudră

1 ou, pentru uns

1 lingură griș

1 lingură zahăr brun

zahăr pudră, pentru decor

Pui pe foc laptele, untul, zahărul și sarea și lași până ce untul s-a topit, iar zahărul s-a dizolvat. Ții la răcorit, adaugi oul bătut, presari drojdia, apoi cerni făina și începi să frămânți aluatul. Când e omogen, îl acoperi cu un prosop curat și îl lași la dospit aproximativ o oră.

Speli piersicile, înlături sâmburii, apoi le tai felii și le pui într-un castron. Adaugi amidonul și zahărul pudră și amesteci.

Întinzi aluatul într-o foaie rotundă, groasă de 6-7 mm și o așezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Presari grișul, apoi aranjezi feliile de piersci, aduci marginile spre centrul prăjiturii și faci pliuri din loc în loc.

Ungi aluatul pe margine cu oul bătut, presari zahărul brun și dai tava la cuptor, la 180 °C, 10 minute. Reduci temperatura la 170 °C și mai ții aproximativ 30 de minute, până până când tarta se rumenește. O servești decorată cu zahăr pudră.

FOTOGRAFII Shutterstock