Gomboți cu caise: cel mai aromat desert de sezon

gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg

Caisele au un conţinut ridicat de potasiu şi de vitamina C şi tocmai de aceea sunt bune în tratarea asteniei, depresiei, insomniei şi oboselii cronice. O cură cu aceste fructe te revigorează şi îţi tonifică sistemul nervos. Deseori, medicii recomandă caisele în afecţiunile digestive, în special în cazul constipaţiei cronice.

Caisele sunt în plin sezon, iar dacă dorești să le folosești în deserturi, poți pregăti câteva rețete tradiționale. Clasicul pandișpan cu fructe este una dintre prăjiturile preferate ale românilor, însă poți reinterpreta rețeta de găluște cu prune, folosind caisele.

Iată cum pregătești gomboții cu caise.

Ingrediente  

1 kg cartofi albi

2 ouă

100 g făină albă

1 praf de sare

14-15 caise medii

250 g pesmet granulat

2-3 linguri ulei de floarea-soarelui

200 g zahăr tos

1 linguriţă scorţişoară pudră

zahăr pudră, pentru decor

Speli bine cartofii, pentru a îndepărta toate impuritățile. Îi pui la fiert întregi, cu tot cu coajă, într-o oală cu apă și un un praf de sare. Când sunt gata și furculița intră ușor în ei, îi scurgi într-o sită. Cureți cartofii de coajă cât sunt încă fierbinţi şi îi pasezi ca pentru piure. Adaugi, pe rând, ouăle, făina și sarea, apoi omogenizezi aluatul.

Speli caisele și le tai jumătăți, scoți sâmburele, apoi reconstitui caisa din cele două jumătăţi. Iei câte o lingură din compoziţia de cartofi şi, cu mâinile uşor umezite, aplatizezi aluatul, pui caisa în mijloc, apoi o învelești, formând astfel găluştele.

Pui la fiert o oală mare cu apă. Când clocoteşte, adaugi găluştele, având grijă să nu aglomerezi vasul. Când plutesc la suprafaţă, le mai fierbi un minut, apoi le scoți pe o tavă, cu o spumieră.

Încigi uleiul într-o tigaie antiaderentă şi adaugi pesmetul, ametecând constant, până ce pesmetul e rumenit. La final, adaugi zahărul şi scorţişoara, omogenizezi și stingi aragazul.

Treci găluștele prin acest amestec, până sunt acoperite total. Le pudrezi cu zahăr și le servești calde sau reci.

FOTO Shutterstock