Cum faci cel mai bun pandișpan cu fructe. Secretul blatului pufos fără praf de copt

pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg

Fie că preferi vișinele, piersicile, caisele, afinele sau cireșele, acest desert poate fi adaptat gusturilor tale. Baza o reprezintă blatul pufos, dar suficient de dens încât să susțină fructele. Acest tip de blat se numește genoise și este derivat din pandișpanul clasic.

Secretul constă în spumarea ouălor, astfel încât nu mai e nevoie de un agent de creștere, așa cum este praful de copt. Cu toate acestea, blatul va fi aerat și pufos.

La acest tip de blat, ouăle se spumează întregi, împreună cu zahărul, după ce au fost lăsate la temperatura camerei o oră sau în apă caldă. Se pot încălzi și pe baie de apă, dar este necesară o atenție sporită, pentru ca ouăle să nu înceapă să se coaguleze. Esențial este să  nu fie folosite reci, direct din frigider.

Iată cum prepari acest desert delicios.

Ingrediente

Pentru blat:

6 ouă

250 g zahăr 

250 g făină

1 praf de sare

1 linguriță esență de vanilie

50 g unt

Pentru topping:

350 g cireșe, vișine, caise, piersici (fără sâmburi)

1 lingură griș

zahăr pudră, pentru decor

Citește și Cea mai bună spumă de vișine. Cum o faci cremoasă, dulce-acrișoară și pufoasă

Lași fructele la scurs într-o strecurătoare. Ții ouăle în apă caldă 30 de minute. Într-un castron adânc, pui ouăle întregi cu zahărul și cu sarea. Mixezi 8-10 minute, la viteză mare, până ce își triplează volumul și obții o spumă groasă. Adaugi esența de vanilie, apoi cerni făina și o încorporezi ușor cu o spatulă.

La final, torni untul topit și răcit și îl încorporezi în amestec. Torni aluatul într-o tavă de aragaz tapetată cu hârtie de copt și îl nivelezi cu o spatulă.

Presari o peliculă subțire de griș peste compoziție și așezi deasupra fructele bine scurse de zeamă. Dai tava la cuptor, la 160 °C, aproximativ 30-40 de minute, până ce prăjitura trece testul scobitorii. Decorezi desertul cu zahăr pudră și îl lași la răcorit înainte să-l porționezi.

FOTO Shutterstock